Economie

Ook Zweedse vastgoedsector begint nu pijn te voelen

13-02-2024 10:41

Zweden, Stockholm
Stockholm, Zweden. Shutterstock.

Love Liman and Nicholas Comfort, Bloomberg, 13 februari 2024 – De Zweedse vastgoedmarkt moet de stijging van de rentetarieven in de afgelopen twee jaar nog volledig verwerken, waardoor investeringsbedrijven en banken die de expansie hebben helpen financieren nog meer pijn lijden, aldus de financiële toezichthouder van het land.

Lees ook: Duitse woningbouwers pessimistischer dan ooit, ‘vooruitzichten komende maanden somber’

“We hebben nog niet het volledige effect gezien van de renteverhogingen op de financieringskosten van vastgoedbedrijven, omdat nog niet alle schulden zijn doorgerold”, zei Henrik Braconier, die het bankentoezicht leidt bij de toezichthouder FI, in een interview.

Wereldwijd zijn de vastgoedprijzen onder druk komen te staan, doordat hogere rentetarieven op waarderingen drukken en commerciële vastgoedontwikkelaars te maken krijgen met uitdagingen als de verschuiving naar thuiswerken en veranderend winkelgedrag.

Onrust

Hoewel veel Zweedse banken tot nu toe minder kredietverliezen hebben geleden dan verwacht, blijft de onrust de aandacht trekken van de financiële sector van het land.

Eerder deze maand stelde het grootste pensioenfonds van Zweden, Alecta AB, de bekendmaking van zijn jaarresultaten uit in afwachting van een nieuwe waardering van zijn grootste deelneming, de woningverhuurder Heimstaden Bostad AB die schulden heeft.

Vorige week kreeg vastgoedbedrijf Balder 4 miljard kronen (353 miljoen euro) minder voor zijn resultaten over het vierde kwartaal omdat het de waarde van zijn portefeuille verminderde.

Kleine vastgoedbedrijven

Braconier zei dat het grootste risico voor de balansen van kredietverstrekkers wordt gevormd door de kleinere, niet-beursgenoteerde vastgoedbedrijven, die niet nauwkeurig worden gevolgd door analisten en voor externe financiering vaak afhankelijk zijn van banken.

“Aan die bedrijven hebben de banken de grootste leningen verstrekt en daar zien we het grootste risico op kredietverliezen”, zei hij vrijdag in Stockholm.

“Het zou me niet verbazen als er een toename is vanaf deze niveaus, maar we zien nog steeds dat grote banken zeer winstgevend zijn en grote buffers hebben, dus er is veerkracht.”

Gebrek aan transparantie

Braconier verweet commerciële vastgoedbedrijven een gebrek aan transparantie. Dergelijke bedrijven zijn ook “traag” geweest met het afwaarderen van vastgoedwaarden “en daar is waarschijnlijk nog wat werk aan de winkel,” zei hij.

Lees ook: Hoe de vastgoedcrisis zich naar banken verspreidt

Inspanningen van vastgoedbedrijven om hun schulden te verminderen betekenen dat de omstandigheden “iets slechter kunnen worden” voordat ze beter worden.

Toch is de situatie “beter gebleken dan de autoriteiten een paar maanden geleden vreesden”, zei Braconier.

Hij noemde het feit dat vastgoedbedrijven obligaties hebben uitgegeven onder “iets betere voorwaarden” en zei dat hij op dit moment geen “grote bedreiging voor de stabiliteit” ziet.

 

Vond je dit een leuk artikel? Neem dan nu een TPO Premium-abonnement waarmee je ons steunt, zodat we nog veel meer leuke artikelen kunnen plaatsen.

NU ABONNEREN!