Economie

Sprankje hoop voor economie Duitsland: ‘We hebben geen recessie’

13-02-2024 11:40

Huizen in Duitsland
Shutterstock.

Mark Schroers, Bloomberg, 13 februari 2024 – Duitsland’s vooruitzichten voor investeerders verbeterden voor de zevende maand en met meer dan verwacht. Dit biedt hoop dat het ergste voorbij kan zijn voor Europa’s grootste economie nu de afkoelende inflatie de weg vrijmaakt voor renteverlagingen.

De verwachtingsindex van het ZEW-instituut steeg van 15,2 in januari naar 19,9 in februari en overtrof daarmee de mediaanraming van economen in een enquête van Bloomberg. Het resultaat kwam er zelfs terwijl een maatstaf voor de huidige omstandigheden daalde tot het laagste niveau sinds medio 2020.

Lees ook: De dagen van Duitsland als industriële supermacht zijn mogelijk geteld

“De economische verwachtingen voor Duitsland zijn opnieuw verbeterd”, zei ZEW-voorzitter Achim Wambach in een verklaring.

“Meer dan twee derde van de respondenten verwacht dat de Europese Centrale Bank de rente de komende zes maanden zal verlagen in het licht van de dalende inflatiecijfers.”

Een soortgelijk deel ziet ook de financieringskosten in de VS binnenkort dalen, voegde hij eraan toe.

Krimpende economie

Duitsland was de enige economie van de Groep van Zeven die vorig jaar kromp als gevolg van een neergang in de belangrijkste productiesector, een zwakkere buitenlandse vraag en de gevolgen van de inflatieschok.

 

Artikel gaat verder na afbeelding.

 

Een toenemend aantal analisten – waaronder die van Deutsche Bank en Commerzbank – voorspelt een nieuwe krimp in 2024.

Nu een soepeler monetair beleid in zicht komt, blijven sommigen echter optimistisch.

‘Geen recessie’

Wolfgang Schmidt, een naaste medewerker van bondskanselier Olaf Scholz, zei dat de eerste tekenen zichtbaar worden van een opleving door de consument. En ook dat initiatieven op nationaal en regionaal niveau om de bureaucratie terug te dringen de economie verder zullen stimuleren.

Lees ook: Slecht nieuws voor Duitse economie blijft zich maar opstapelen

“We hebben geen recessie,” vertelde hij dinsdag op een evenement georganiseerd door een lokale Berlijnse bedrijfslobby.

“We zien niets wat normaal gepaard gaat met een recessie – zoals werkloosheid. De arbeidsmarkt is erg stabiel, de reële lonen stijgen weer. We zullen dit jaar groei zien.”

Vooruitzichten rooskleuriger

Ralf Umlauf, een senior econoom bij Helaba, merkte ook aanwijzingen op dat de vooruitzichten voor de Duitse economie rooskleuriger worden.

“Hoewel het niveau nog steeds als laag kan worden beoordeeld, is het in ieder geval duidelijk positief”, zei hij in een e-mailbericht aan klanten.

“Al met al zijn er zwakke economische ontwikkelingen te verwachten aan het begin van het nieuwe jaar en een geleidelijke verbetering zou alleen mogelijk moeten zijn in de loop van de tijd.”

Stagnatie

De start van 2024 is inderdaad niet veelbelovend. De industriële cijfers blijven teleurstellen, wat vragen oproept over de toekomst van de sector, terwijl de onrust in commercieel vastgoed sommige banken bedreigt en de onenigheid binnen de overheid hervormingen in de weg staat.

Lees ook: Scherpste daling prijzen Duits vastgoed in 60 jaar tijd

Uit een afzonderlijke peiling van Bloomberg blijkt dat het bruto binnenlands product tussen januari en maart niet opnieuw zal groeien, terwijl eerder een stijging van 0,1% werd voorspeld. De Bundesbank is nog somberder en noemt stagnatie in het eerste kwartaal “het beste scenario”.

Alles minder dan dat zou een eerste recessie betekenen voor Duitsland sinds de pandemie.

 

Vond je dit een leuk artikel? Neem dan nu een TPO Premium-abonnement waarmee je ons steunt, zodat we nog veel meer leuke artikelen kunnen plaatsen.

NU ABONNEREN!