Buitenland

Tienduizenden boze boeren in New Delhi, India

13-02-2024 11:30

Politie en boze boeren in New Delhi, India
AP Photo/Manish Swarup.

Krutika Pathi, New Delhi, AP, 13 februari 2024 – Tienduizenden Indiase boeren marcheren in de richting van de hoofdstad om gegarandeerde oogstprijzen te eisen, waarmee ze een beweging van twee jaar geleden herhalen. Die slaagde erin de regering zover te krijgen dat ze omstreden nieuwe landbouwwetten introk.

Op dinsdag gebruikte de politie traangas, hield een aantal boeren aan en barricadeerde grensovergangen om de demonstranten de toegang tot New Delhi te ontzeggen.

Lees ook: India, EU, VS: boze boeren wereldwijd bepalen verkiezingsagenda’s

De autoriteiten zijn vastbesloten om de nieuwe demonstraties onder controle te houden om een herhaling van de protesten van 2021 te voorkomen. Daarbij kampeerden tienduizenden boeren meer dan een jaar buiten de hoofdstad en moesten een strenge winter en een verwoestende COVID-19 golf doorstaan.

Gegarandeerde minimumprijzen

De boeren, die op tractoren en vrachtwagens uit de naburige staten Haryana en Punjab reden, zeggen dat de regering een aantal van hun belangrijkste eisen uit de vorige protesten niet heeft ingewilligd.

In 2021 trok premier Narendra Modi een reeks landbouwwetten in die de aanleiding waren geweest voor de eerste ronde protesten van boeren, die zeiden dat de wetgeving hun inkomens zou schaden.

Maar boerengroepen die de huidige mars leiden, zeggen dat de regering sindsdien geen vooruitgang heeft geboekt met andere belangrijke eisen, zoals gegarandeerde oogstprijzen, een verdubbeling van het inkomen van boeren en kwijtschelding van leningen.

De vraag naar gegarandeerde minimumprijzen staat centraal in hun protesten.

Markthervormingen in landbouw

Momenteel beschermt de regering landbouwproducenten tegen een scherpe daling van de landbouwprijzen door een minimumaankoopprijs vast te stellen voor bepaalde essentiële gewassen, een systeem dat in de jaren 1960 werd ingevoerd om de voedselreserves aan te vullen en tekorten te voorkomen.

Maar de boeren eisen dat dit wordt uitgebreid naar alle landbouwproducten en niet alleen naar essentiële gewassen.

In november 2021 werd Modi’s aankondiging dat zijn regering de controversiële wetten zou afschaffen alom gezien als een overwinning voor de boeren en een zeldzame terugtrekking van de populistische leider.

De regering had de wetten verdedigd als noodzakelijke hervormingen om de Indiase landbouw te moderniseren, maar de boeren vreesden dat de stap van de regering om markthervormingen in de landbouw in te voeren hen armer zou maken.

De protesten, die begonnen in het noorden van India, leidden tot demonstraties in het hele land en kregen internationale steun.

Grootste uitdaging tot nu toe

Politieke commentatoren zeiden dat de protestbeweging de grootste uitdaging tot dan toe was voor de regering-Modi, die vervolgens probeerde de stap af te schilderen als een beslissing die prioriteit gaf aan boeren.

De protesten komen op een cruciaal moment voor de regerende partij en Modi, van wie algemeen wordt verwacht dat hij de komende nationale verkiezingen zal winnen en een derde termijn zal krijgen.

In 2021 werd Modi’s beslissing om de wetten af te schaffen gezien als een zet om de boeren gunstig te stemmen in de aanloop naar cruciale deelstaatverkiezingen.

Ziel van de natie

Boeren vormen het invloedrijkste stemblok in India en worden vaak geromantiseerd als het hart en de ziel van de natie.

Politici vinden het al lang onverstandig om hen van zich te vervreemden, en boeren zijn ook bijzonder belangrijk voor de basis van Modi. Het noorden van Haryana en een paar andere staten met een aanzienlijke boerenbevolking worden geregeerd door zijn partij.

Als de protesten net zo’n vaart zouden krijgen als de vorige keer, zou dat een echte test kunnen zijn voor Modi en zijn regering, slechts een paar maanden voor de algemene verkiezingen.

 

Vond je dit een leuk artikel? Neem dan nu een TPO Premium-abonnement waarmee je ons steunt, zodat we nog veel meer leuke artikelen kunnen plaatsen.

NU ABONNEREN!