Het bruto binnenlands product (bbp) is in het vierde kwartaal van 2023 met 0,3 procent gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal, na drie opeenvolgende kwartalen van daling. Deze groei wordt voornamelijk toegeschreven aan de stijging van de consumptie door huishoudens, dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.
Met de beschikbaarheid van de cijfers van het vierde kwartaal is ook het eerste voorlopige groeicijfer van de economie voor het jaar 2023 bekend. Er kan gesteld worden dat het bbp vorig jaar met 0,1 procent is gegroeid.
De grootste positieve bijdragen aan deze groei werden geleverd door de consumptie door de overheid en investeringen in vaste activa, terwijl de investeringen in woningen, bedrijfsgebouwen, vervoersmiddelen en machines juist afnamen.
Zowel de uitvoer als invoer van goederen en diensten steeg met 0,3 procent in vergelijking met het derde kwartaal van 2023, waardoor de bijdrage van het handelssaldo aan de bbp-groei beperkt bleef. In specifieke bedrijfstakken was de groei van de toegevoegde waarde het meest opmerkelijk in de cultuur, recreatie en overige diensten, gevolgd door de landbouw en visserij, en de industrie.
De Nederlandse economie presteerde beter dan het gemiddelde van de 27 EU-landen, met groei in België, stagnatie in Frankrijk en krimp in Duitsland. De VS, ‘s werelds grootste economie, vertoonde een groei van 0,8 procent in het vierde kwartaal van 2023.
Het vierde kwartaal van 2023 liet een krimp van 0,5 procent zien ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2022. Het eerste voorlopige groeicijfer voor het gehele jaar 2023 wijst op een bescheiden groei van 0,1 procent, na twee opeenvolgende jaren van aanzienlijk hogere groei.
De consumptie door de overheid droeg het meest bij aan de groei in 2023, gevolgd door investeringen en consumptie door huishoudens, terwijl het handelssaldo een negatieve bijdrage leverde door lagere uitvoer en invoer.
Het jaar 2023 markeerde het eerste jaar sinds 2020 zonder lockdowns en coronamaatregelen, na een geleidelijke heropening van de samenleving in Nederland vanaf halverwege januari 2022. Het CBS publiceert zijn eerste berekeningen van de economische groei 45 dagen na elk kwartaal, met voortdurende updates naarmate meer informatie beschikbaar komt.
De tweede berekening van de economische groei wordt aangekondigd op 25 maart. Over de afgelopen vijf jaar was de absolute bijstelling van de tweede berekening gemiddeld 0,1 procentpunt, met variaties tussen -0,3 en 0,7 procentpunt.
Op 23 mei 2024 worden gereviseerde cijfers over de omvang van de Nederlandse economie gepubliceerd voor het verslagjaar 2021, waarbij de laatste inzichten en methodewijzigingen worden meegenomen.