Premium | Essay

Wantrouwen is essentieel fundament van liberale democratie

14-02-2024 17:56

Mark Rutte (VVD)
Premium
Demissionair premier Mark 'Teflon' Rutte (VVD) in 2017. (AP Photo/Muhammed Muheisen)

Patrick van Schie, TPO, 14 februari 2024 - De eerste formatiepoging na de verkiezingen van 22 november vorig jaar is voorlopig stukgelopen. De verklaring van NSC-leider Pieter Omtzigt dat dit te maken heeft met het (te) laat op tafel komen van stukken die de noodzaak van extra bezuinigingen aantonen, is ongeloofwaardig. Als je eruit wil komen, ga je daar als onderhandelende partijen met elkaar over praten. Want waar een wil is, is een weg. Zeker wanneer het over geld gaat. Daarop kun je elkaar immers tegemoet komen.

'Wie denkt een motie van wantrouwen te kunnen indienen tegen een mede-fractievoorzitter bedrijft geen ‘nieuwe politiek’ maar is een politieke onbenul'

Het onverhoedse weglopen van Pieter Omtzigt heeft dus te maken met zijn onwil. Die liet hij al direct na de verkiezingen blijken. Maar kennelijk hebben de meer dan twee maanden vol besprekingen geen onderling vertrouwen gekweekt tus

 
 

Neem een abonnement op TPO Premium en lees direct verder.

 
 

Vanaf 11 cent per dag!

 
 

Neem nu een abonnement!

 
 

Lees hier meer over TPO Premium en ontdek wat je allemaal krijgt voor die 11 cent per dag.

 
 

Als je al lid bent, log dan hieronder in om direct verder te lezen.