De Utrechtse batterijenproducent iwell ziet zijn omzet flink groeien, met volgens oprichter en CEO Jan Willem de Jong een omzet die richting de 20 miljoen euro gaat. Dit markeert bijna een verdriedubbeling ten opzichte van de 7 miljoen euro omzet in 2022, meldt Business Insider Nederland.
De groei is te danken aan de toenemende vraag naar batterijsystemen van iwell, vooral vanuit bedrijven die zich willen wapenen tegen de onvoorspelbare energieprijzen als gevolg van gebeurtenissen, zoals de oorlog in Oekraïne.
De batterijsystemen van iwell zijn populair vanwege hun vermogen om bedrijven te helpen zich te verduurzamen en flexibeler om te gaan met energie. Bedrijven die zonnepanelen willen gebruiken om hun energiekosten te verlagen, worden echter soms geconfronteerd met uitdagingen zoals overbelaste stroomnetten.
iwell beweert dat hun batterijsystemen hier een oplossing voor bieden door bedrijven in staat te stellen energie op te slaan en te gebruiken op momenten dat het net overbelast is.
Het succes van iwell heeft geleid tot een uitbreiding van het bedrijf, met een groei naar 60 voltijdsbanen en de recente aanname van 25 nieuwe werknemers. De batterijsystemen van iwell worden geïntegreerd met verschillende energiebronnen, zoals zonnepanelen, windturbines en laadpalen. De Jong omschrijft ze als de “dirigent van de energiestromen”.
Hij geeft aan dat zijn systeem ook geschikt is voor bedrijven die streven naar een duurzamer kantoorbeleid, bijvoorbeeld door de installatie van een warmtepomp: “Dit vergt aanzienlijk veel stroom. In essentie kunnen we alle bedrijven bijstaan die een hoog stroomverbruik hebben en over een redelijk groot dak beschikken voor zonnepanelen.”
Een typische batterij van iwell heeft een opslagcapaciteit van 70 kilowattuur en kan energie tot maximaal 48 uur vasthouden. Hoewel dit op het eerste gezicht kort lijkt, is dit voor de klanten van iwell geen probleem, aldus De Jong: “Wanneer je elektrische trucks gebruikt, moeten deze dagelijks worden opgeladen. Voor onze eindgebruikers is de 48-uurs opslagperiode de meest waardevolle periode.”
Hoewel de batterijsystemen van iwell aanzienlijke kosten met zich meebrengen voor afnemers – variërend van 100.000 euro tot 3 miljoen euro, afhankelijk van de opslagcapaciteit – kunnen ze volgens De Jong renderen voor bedrijven die hun energie-efficiëntie willen verbeteren.
Ondanks het initieel leveren aan particuliere klanten richt iwell zich nu voornamelijk op het bedrijfsleven, waar volgens De Jong de grootste impact kan worden gemaakt op de energietransitie.