Economie

Economische vooruitzichten EU steeds slechter, ook Frankrijk stelt groeiprognose bij

15-02-2024 12:05

Bron: Alexandros Michailidis via Shutterstock

William Horobin, Bloomberg, 15 februari 2024 – De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire zei dat hij de officiële groeiprognose van de regering de komende dagen zal bijstellen nu de vooruitzichten voor de Europese landen verslechteren.

Lees ook: Frankrijk beschuldigt Rusland van verspreiden ‘desinformatie’, ‘minstens 193 websites’

“In Europa hebben we een groei die ver onder die van de VS ligt en alle Europese staten herzien hun groeiprognoses,” zei Le Maire.

“Dat zal ik de komende dagen ook doen.”

De begroting van de regering voor 2024 is momenteel gebaseerd op een stijging van het bruto binnenlands product met 1,4% dit jaar, maar internationale instellingen hebben hun prognoses de afgelopen weken ver onder dat niveau verlaagd.

0,9% groei

Eerder donderdag zei de Europese Commissie dat ze dit jaar slechts 0,9% groei verwacht in Frankrijk.

Bij een zwakkere productie zou de regering meer moeten bezuinigen om op schema te blijven met de plannen om het begrotingstekort in te dammen.

Ze rekent ook op een sterkere expansie om een arbeidsmarkt te ondersteunen die vorig jaar begon te verzwakken.

Tijdens een persconferentie over plannen voor een wet om de groei te stimuleren door bureaucratie te verminderen, zei Le Maire dat Europa ook te maken heeft met fundamentele economische uitdagingen. Die gaan verder dan de huidige tegenwind van inflatie en hogere financieringskosten.

“Europa heeft een structureel probleem met groei, met een gebrek aan productiviteit dat zorgt voor minder banen en minder kansen voor Europese burgers,” zei Le Maire.