Politiek Buitenland

Poetin heeft liever Joe Biden als president, ‘die is voorspelbaarder dan Trump’

15-02-2024 14:37

Vladimir Poetin
Russische president Vladimir Poetin, 28 juli 2023. (Donat Sorokin/TASS, via AP)

Moskou, AP, 15 februari – President Vladimir Poetin heeft gezegd dat Rusland liever ziet dat de Amerikaanse president Joe Biden een tweede termijn wint. Hij beschrijft hem als meer ervaren en voorspelbaarder dan Donald Trump – ook al is Moskou het sterk oneens met het beleid van de huidige regering.

Poetins opmerkingen tijdens een interview met de Russische staatstelevisie woensdag waren zijn eerste over de komende Amerikaanse presidentsverkiezingen, waarin Biden het waarschijnlijk zal opnemen tegen Trump.

Lees ook: Russen willen kernwapens in de ruimte

Ze komen op een moment van verhoogde spanning tussen Rusland en het Westen – en diepe meningsverschillen in de VS over hoe Rusland het best kan worden bestreden. En ook hoe Oekraïne, dat vecht tegen de troepen van Moskou, het best kan worden geholpen.

“Biden is meer ervaren, meer voorspelbaar, hij is een politicus van de oude samenstelling”, zei Poetin op de vraag welke kandidaat beter zou zijn voor Rusland. “Maar we zullen samenwerken met elke Amerikaanse leider die het Amerikaanse volk vertrouwt.”

Zeldzame lof

De opmerkingen waren zeldzame lof voor Biden, een felle criticus van de Russische leider die Trump vaak heeft geprezen. Tijdens een campagnebijeenkomst woensdagavond leek Trump de kritiek van Poetin te omarmen door te zeggen: “Poetin is geen fan van mij.”

En Poetin verwees naar zijn meningsverschillen met Biden.

“Ik geloof dat het standpunt van de huidige regering ernstig tekortschiet en verkeerd is, en ik heb president Biden daarover verteld,” zei hij.

Hulp aan Oekraïne

Trump stelde onlangs de Amerikaanse financiering voor Oekraïne ter discussie en zei dat hij ooit had gewaarschuwd dat hij Rusland zou toestaan om te doen wat het wil met NAVO-landen die “nalatig” zijn in het investeren in hun eigen verdediging.

Deze opmerkingen schokten Europa, waar sommige leiders zich voorbereiden op een tijd waarin de VS niet meer de centrale rol speelt in de NAVO die ze nu speelt.

De verklaring van Trump stond in schril contrast met de belofte van Biden om “elke centimeter van het NAVO-grondgebied te verdedigen”.

Biden beschuldigde Trump er dinsdag van “door de knieën te zijn gegaan voor een Russische dictator”.

Gezondheidsproblemen

In het interview beschreef Poetin de NAVO als een “instrument voor buitenlands beleid van de VS”, eraan toevoegend dat “als de VS denken dat ze dit instrument niet langer nodig hebben, het aan hen is om dat te beslissen.”

Gevraagd naar speculaties over de gezondheidsproblemen van Biden, antwoordde Poetin dat “ik geen dokter ben en het niet gepast vind om daar commentaar op te geven”.

Hij voegde eraan toe dat Biden in goede vorm leek toen de twee leiders elkaar in juni 2021 in Zwitserland ontmoetten.

Biden’s team heeft zich ingespannen om de bezorgdheid van de Democraten over de alarmerende geluiden van een speciale raadsman over Biden’s leeftijd en geheugen weg te nemen.

Tucker Carlson

Ze kwamen in een rapport waarin werd vastgesteld dat Biden niet zou worden aangeklaagd voor criminele activiteiten voor het bezit van geheime documenten terwijl hij een privépersoon was.

Gevraagd naar zijn indrukken van zijn interview met voormalig Fox News-presentator Tucker Carlson vorige week, zei Poetin dat hij had verwacht dat Carlson agressiever zou zijn.

Poetin gebruikte het interview om zijn verhaal over de gevechten in Oekraïne naar voren te brengen. En hij riep Washington op om de belangen van Moskou te erkennen en druk uit te oefenen op Kiev om aan tafel te gaan zitten voor gesprekken.

Carlson vroeg Poetin niet naar oorlogsmisdaden waarvan Russische troepen in Oekraïne zijn beschuldigd of naar zijn meedogenloze optreden tegen afwijkende meningen.

“Ik verwachtte dat hij agressief zou zijn en de zogenaamde moeilijke vragen zou stellen, en ik was er niet alleen klaar voor maar wilde het ook omdat het me de kans zou geven om scherp te reageren,” zei Poetin.