Economie

ECB waarschuwt opnieuw: ‘Rente niet te vroeg verlagen’

16-02-2024 11:32

Euro
Shutterstock.

Mark Schroers, Alexander Weber, Bloomberg, 16 februari 2024 – Isabel Schnabel, lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank, waarschuwde opnieuw voor een te vroege verlaging van de rentetarieven uit angst voor een opleving van de inflatie.

Lees ook: Christine Lagarde wil geen ‘overhaaste beslissing’ nemen door rente te verlagen

In een toespraak in het Italiaanse Florence zei Schnabel dat het monetaire beleid restrictief moet blijven totdat de ECB erop kan vertrouwen dat de prijsstijgingen duurzaam zullen terugkeren naar de doelstelling van 2% voor de middellange termijn.

“De recente lange periode van hoge inflatie suggereert dat we, om te voorkomen dat we gedwongen worden om een stop-and-go beleid te voeren dat verwant is aan dat van de jaren ’70, voorzichtig moeten zijn om ons beleid niet voortijdig aan te passen,” zei ze vrijdag.

Misschien in zomer

De opmerkingen versterken de opmerkingen van ECB-president Christine Lagarde een dag eerder, die waarschuwde voor “overhaaste beslissingen” over renteverlagingen – met het argument dat er nu onvoldoende bewijs is dat de inflatie in de eurozone weer richting het doel gaat.

Eerder suggereerde ze dat de zomer een geschikt moment is om de leenkosten te verlagen.

Lagarde sloot zich aan bij havikistische leden van de Raad van Bestuur, zoals de president van de Bundesbank Joachim Nagel. Die zei woensdag dat de geschiedenis uitwijst dat het slechter is om het monetaire beleid te vroeg te versoepelen dan te laat, en waarschuwde voor “een hogere prijs in economische termen” voor te vroeg handelen.

Gematigde bestuursleden maken zich echter meer zorgen over het te lang uitstellen van monetaire versoepeling, gezien de snelle desinflatie en een worstelende economie die vorig jaar maar net aan een recessie ontkwam.

Francois Villeroy de Galhau uit Frankrijk zei in een interview met L’Echo dat “geleidelijk en pragmatisch handelen te verkiezen is boven te laat beslissen”.

Dalende productiviteit

De prijsgroei in de EU koelde vorig jaar meer af dan verwacht en zal naar verwachting verder vertragen in 2024, maar in een gematigder tempo.

Veel ambtenaren willen graag meer duidelijkheid over de ontwikkeling van de lonen en bedrijfswinsten voordat ze beslissen over renteverlagingen, maar die cijfers komen pas na de beleidsvergadering van april.

Schnabel besprak het effect van de dalende productiviteit op de inflatie.

“De aanhoudend lage, en recentelijk zelfs negatieve, productiviteitsgroei verergert de effecten die de huidige sterke groei van de nominale lonen heeft op de arbeidskosten per eenheid product voor bedrijven,” zei ze.

“Dit vergroot het risico dat bedrijven hogere loonkosten doorberekenen aan consumenten, waardoor de terugkeer van de inflatie naar onze doelstelling van 2% vertraging kan oplopen.”