Klimaat

Zuid-Korea kan klimaatdoelstellingen alleen halen met meer kerncentrales

16-02-2024 12:16

Kernenergie
Shutterstock.

Heesu Lee, Bloomberg, 16 februari 2024 – Zuid-Korea zal meer kerncentrales nodig hebben om volledig van steenkool af te komen en zijn klimaatdoelstellingen te halen, volgens een door de staat gecontroleerd onderzoeksinstituut.

Lees ook: Batterijleverancier biedt oplossing voor overbelaste stroomnetten

Volgens een rapport van het Korea Energy Information Culture Agency zou kernenergie 40% tot 45% van de elektriciteitsvoorziening voor haar rekening moeten nemen, in plaats van ongeveer 30% nu, als Korea halverwege deze eeuw de uitstoot volledig wil hebben uitgebannen.

Waterstof

Hernieuwbare energiebronnen zouden 35% moeten leveren, in plaats van minder dan 10%, terwijl aardgas en koolstofvrije bronnen zoals waterstof de rest voor hun rekening zouden nemen.

Lees ook: ‘Aantal batterijprojecten zonne-energie EU verzevenvoudigd in 2030’

Zuid-Korea is een van de landen, waaronder het VK en de VS, die de bouw van atoomcentrales bestuderen om de uitstoot te verminderen. De Aziatische natie heeft te maken met een stijging van de vraag naar elektriciteit door industrieën zoals halfgeleiders, batterijen en datacenters en het energieministerie zei in juli dat er behoefte is aan nieuwe reactoren.

“Om een stabiele stroomvoorziening te garanderen terwijl we proberen net nul te bereiken, moeten we vertrouwen op kernenergie,” zei Jegarl Seong, hoofdonderzoeker bij het Korea Electric Power Research Institute en hoofdauteur van het rapport, in een interview.

Dit jaar nog nieuwe kernreactoren

“Natuurlijk moeten we ook meer schone energie en andere koolstofvrije bronnen gebruiken, terwijl we werken aan de uitbreiding van het elektriciteitsnet om aan de stijgende vraag naar elektriciteit te voldoen.

Lees ook: Minder uitstoot, dalende stroomprijzen in EU dankzij Franse kernenergie

De regering overweegt plannen om al dit jaar te beginnen met de bouw van nieuwe kernreactoren, wat zal worden weerspiegeld in het 11e Basisplan voor elektriciteitsvoorziening en -vraag op lange termijn van dit jaar.