Italië heeft een overeenkomst gesloten met Albanië om migranten op te vangen die door de Italiaanse autoriteiten op zee zijn opgepikt, meldt het ANP. Het Albanese parlement heeft ingestemd met deze omstreden deal, waardoor Italië, als lid van de Europese Unie, de mogelijkheid heeft om vluchtelingenkampen op te zetten in het Balkanland.
Volgens de overeenkomst worden mensen die door de Italiaanse autoriteiten op zee worden gered, naar Albanië gebracht. In door Italië beheerde centra zullen hun asielaanvragen worden beoordeeld, waarbij indien nodig snelle terugkeer naar hun land van herkomst kan volgen.
Aan de Adriatische Zee wordt een centrum met prikkeldraad opgezet voor de initiële opvang van migranten. Van daaruit worden de migranten overgebracht naar een ander kamp landinwaarts, waar ruimte is voor maximaal 3000 mensen.
Italië heeft plannen om jaarlijks 36.000 migranten in Albanië op te vangen en heeft hiervoor 675 miljoen euro gereserveerd voor de komende tien jaar.
De Italiaanse regering benadrukt dat het hierbij niet gaat om “bijzonder kwetsbare” groepen, zoals niet-begeleide minderjarigen, zwangere vrouwen, mensen met een handicap, ouderen of slachtoffers van mensenhandel.
Albanië, dat streeft naar EU-lidmaatschap, beschouwt deze overeenkomst als een vorm van lastenverdeling. Het plan heeft echter kritiek gekregen van mensenrechtenactivisten, die bezorgd zijn over de mogelijke impact ervan.