Binnenland

Extinction Rebellion blokkeert meerdere parkeergarages van ING

26-02-2024 09:46

Redactie, TPO, 26 februari 2024 – Klimaatactivisten van Extinction Rebellion (XR) hebben maandagochtend twee parkeergarages van ING in Amsterdam-Zuidoost geblokkeerd, waardoor medewerkers van de bank niet kunnen parkeren, meldt het ANP.

Volgens de bank hebben de activisten slagbomen vastgezet, zichzelf aan beton vastgeplakt en delen ze flyers uit aan ING-medewerkers. Hun eis is dat ING onmiddellijk stopt met alle financiering en dienstverlening aan de fossiele industrie.

ING veroordeelt de aanpak van XR

Extinction Rebellion heeft aangegeven dat de actie zich richt op drie parkeergarages van ING in Amsterdam-Zuidoost, waar de organisatie de laatste tijd frequenter actie voert. Afgelopen zaterdag blokkeerden klimaatactivisten van XR ook al de A10 Zuid, ondanks het voorafgaande verbod van burgemeester Femke Halsema.

ING reageert door te stellen dat iedereen recht heeft op vrije meningsuiting en protest, inclusief Extinction Rebellion. Echter, zij veroordelen de aanpak van de activisten: “We vinden hun aanpak, waarbij ze hun acties gebruiken om hun wil op te leggen onacceptabel, vooral als het gaat om verstoring, het veroorzaken van schade of zelfs intimidatie van ING-medewerkers, onze klanten en de samenleving als geheel”, aldus een woordvoerder van ING.

‘Oneens met de onrealistisch eisen van XR’

De bank benadrukt dat klimaatverandering een van de grootste uitdagingen ter wereld is en dat zij maatregelen nemen om dit aan te pakken. Ze erkennen de zorgen van Extinction Rebellion over klimaatverandering, maar zijn het niet eens met de als onrealistisch beschouwde eisen van de groep.