Politiek

Kamervoorzitter Bosma: ‘Enquêtecommissie houdt Tweede Kamer spiegel voor’

26-02-2024 14:31

Martin Bosma in de stoel van de Kamervoorzitter.

Redactie, TPO, 26 februari 2024 – Kamervoorzitter Martin Bosma reageert op het maandag gepresenteerde rapport ‘Blind voor mens en recht’ van de parlementaire-enquêtecommissie Fraudebestrijding en Dienstverlening, meldt het ANP. Hierin wordt de Tweede Kamer zelf scherp bekritiseerd en beschuldigd van falen in de aanpak van fraude.

Volgens Bosma is het rapport een krachtige spiegel voor de Kamer, die nu een duidelijke opdracht heeft om haar rol te vervullen in het beleid tegen fraudeurs.

Onderzoek fraudebeleid afgelopen 30 jaar

De commissie heeft grondig onderzoek gedaan naar het fraudebeleid van de afgelopen dertig jaar en heeft hierbij ook expliciet gekeken naar de rol van de Kamer zelf, wat Bosma van groot belang acht gezien de conclusie dat de politiek tekort is geschoten.

Bosma benadrukt dat de parlementaire enquête een krachtig instrument is om de beleidskwesties te onderzoeken. Hij is van mening dat de commissie het fraudebeleid gedetailleerd heeft geanalyseerd.

‘Alle staatsmachten schieten tekort’

Het rapport wijst erop dat alle staatsmachten tekortschieten in hun aandacht voor mensen, een harde conclusie die Bosma aanhaalt uit het rapport. Dit onderstreept de ernst van de situatie en de noodzaak voor de politiek om actie te ondernemen.

De parlementaire-enquêtecommissie trekt in het rapport de volgende hoofdconclusie:

In een verhard politiek en maatschappelijk klimaat zijn de drie staatsmachten blind geweest voor mens en recht, waardoor levens zijn vermorzeld. Het is pijnlijk dat juist het systeem van sociale zekerheid en toeslagen dat is bedoeld om mensen te ondersteunen, diezelfde mensen de vernieling in heeft geholpen. Het kabinet en het parlement hebben gefaald, de uitvoering heeft onrechtmatig gehandeld en de rechtspraak is tekortgeschoten in het bieden van bescherming aan mensen. Hierdoor zijn grondrechten van mensen geschonden en is de rechtsstaat terzijde geschoven. Daar liggen patronen aan ten grondslag die tot op de dag van vandaag nog niet doorbroken zijn. 

De volgende stap voor de Tweede Kamer is om in debat te gaan met de commissie over het rapport, gevolgd door een officiële reactie van het kabinet.

Daarna zal de Kamer het debat voortzetten met het kabinet, waarbij verdere maatregelen en beleidsaanpassingen kunnen worden besproken om de fraudeaanpak te verbeteren en de fouten uit het verleden recht te zetten