Redactie, TPO, 27 februari 2024 – Wetenschappers hebben het meest omvangrijke onderzoek ooit uitgevoerd naar de gevolgen van COVID-19-vaccins, meldt de Gelderlander. Met een focus op de gezondheid van maar liefst 99 miljoen gevaccineerde personen, hebben ze vier zeldzame maar ernstige bijwerkingen kunnen vaststellen.
Wat zijn deze bijwerkingen en hoe vaak komen ze voor in ons land? Vaccinoloog Pierre Van Damme legt uit: “Er is een verschil tussen het krijgen van AstraZeneca of Pfizer.”
Spierpijn, hoofdpijn, of koorts zijn vaak voorkomende, onschuldige bijwerkingen van coronavaccins. Echter, een kleine groep gevaccineerden ondervond zeldzamere bijwerkingen als gevolg van het vaccin.
“Dit zijn aandoeningen die aanvankelijk moeilijk te detecteren waren tijdens de pandemie”, zegt Van Damme. “Hoewel de vaccins uitgebreid zijn getest, zijn deze zeldzame gevallen niet altijd te identificeren in studies met duizenden mensen. Een analyse van miljoenen mensen is vereist om ze te onderscheiden.”
Een internationaal team van onderzoekers heeft daarom gegevens verzameld van 99 miljoen gevaccineerden uit acht verschillende landen, waaronder Frankrijk, Denemarken, Australië, Canada en Finland.
De resultaten onthullen dat er twee hoofdcategorieën van vaccins zijn: op virus gebaseerde vaccins, zoals AstraZeneca, en mRNA-vaccins, zoals Pfizer en Moderna.
Voor AstraZeneca wordt het Guillain-Barré-syndroom (GBS) genoemd als meest voorkomende zeldzame bijwerking, waarbij het risico bijna verdrievoudigt. Cerebrale veneuze sinus trombose wordt ook vastgesteld, zij het zeldzaam.
Voor Pfizer en Moderna-vaccins zien wetenschappers vooral een verhoogd risico op ontstekingen aan het hart, zoals myocarditis en pericarditis, zij het nog steeds zeldzaam.
In Nederland heeft het bijwerkingencentrum Lareb meldingen ontvangen van bijwerkingen, waaronder trombose, GBS, ruggenmergontsteking en aangezichtsverlamming van Bell, maar verder onderzoek is nodig om een causaal verband met de vaccins vast te stellen.
Volgens Van Damme was het tijdens de pandemie van cruciaal belang om snel te handelen en een maximaal aantal mensen te beschermen.
“We hebben naar schatting zo’n 1,4 miljoen levens gered in Europa door snel te handelen, wat aanzienlijk meer is dan het aantal mensen dat zeldzame bijwerkingen ondervond. In crisissituaties moet je een evenwicht vinden tussen bescherming bieden tegen een virus waarvan je nog niet alle gevolgen kent, en de risico’s van zeldzame bijwerkingen.”