Redactie, TPO, 29 februari 2024 – Het beeld van de Nederlandse economie in februari vertoont een verdere verslechtering in vergelijking met januari, zoals aangegeven door de conjunctuurklok van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Deze verslechtering houdt nu al achttien maanden aan, meldt het FD.
In februari presteerden elf van de dertien indicatoren in de conjunctuurklok slechter dan hun langjarige trend. De laatste keer dat er sprake was van een lichte verbetering was in augustus 2022.
De conjunctuurklok combineert vrijwel alle belangrijke economische gegevens van de afgelopen maand en kwartaal om een overzicht te bieden van de macro-economische ontwikkelingen in Nederland.
Ondanks deze negatieve ontwikkelingen waren zowel consumenten als producenten in februari iets minder somber dan in januari. Echter, hun vertrouwen lag nog steeds aanzienlijk onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar.
ABN Amro publiceerde eerder deze week haar economische prognose, waarin ze een groei van het bruto binnenlands product (bbp) van 0,7 procent voorspelt voor dit jaar, in plaats van de eerder geschatte 0,5. procent.
Voor 2025 wordt een bbp-groei van 1,2 procent verwacht, met een inflatie van respectievelijk 2,8 procent en 2,4 procent voor 2024 en 2025 volgens de ramingen van ABN Amro.
Het CBS rapporteerde ook over de producentenprijzen en de detailhandelsomzet in januari. De afzetprijzen van de Nederlandse industrie stegen met 0,7 procent ten opzichte van december, maar waren gemiddeld 3 procent lager dan een jaar eerder, voornamelijk als gevolg van de dalende prijzen van ruwe olie.
In de detailhandel was de omzet in januari gemiddeld 1,8 procent hoger dan in januari 2023, met name gedreven door een stijging van de omzet in non-foodgoederen.