Meer mensen voelen zich onveilig dan twee jaar eerder. Het aantal mensen dat vorig jaar aangaf slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit, zoals geweld, diefstal, inbraak en vernielingen, is voor het eerst sinds 2021 weer toegenomen.
Dat meldt het CBS op basis van de Veiligheidsmonitor 2023.
In Flevoland nam het aantal mensen dat zich onveilig voelt het sterkst toe, terwijl Friezen zich het minst vaak onveilig voelen (10 procent). In tegenstelling tot dat, voelen Zuid-Hollanders, Limburgers en Flevolanders zich het vaakst onveilig (alle drie 18 procent).
In steden zoals Heerlen, Rotterdam, Roosendaal, Vlaardingen en Schiedam zegt meer dan 25 procent zich weleens onveilig te voelen in de eigen buurt. Bovendien voelen meer mensen zich in het algemeen onveilig, los van een specifieke plek of situatie.
In 2021 gaf 33 procent aan zich weleens onveilig te voelen, terwijl dat vorig jaar was gestegen naar 35 procent.
Vorig jaar gaf 20 procent aan slachtoffer te zijn geweest van traditionele criminaliteit, tegen 17 procent in 2021, wat toen het laagste niveau in tien jaar was. Ook het aantal geregistreerde misdrijven door de politie was hoger dan in 2021, bijna net zo veel misdrijven als voor de coronacrisis werden vorig jaar geregistreerd.
In de provincie Groningen steeg het aantal slachtoffers van traditionele criminaliteit het sterkst, met 21 procent die aangaf slachtoffer te zijn geweest, tegenover 16 procent in 2021. Zeeuwen, Drentenaren en Friezen waren het minst vaak slachtoffer (alle drie 15 procent), terwijl Noord-Hollanders het vaakst slachtoffer waren (24 procent).
Het gemiddelde voor het hele land lag op 29 geregistreerde misdrijven per 1000 inwoners. Vorig jaar registreerde de Amsterdamse politie 61.000 gevallen van diefstal, inbraak, geweld of vernieling (67 per 1000 Amsterdammers). In de gemeente Tubbergen (Overijssel) was dit het laagst, namelijk 5 per 1000 inwoners.
De Veiligheidsmonitor is een tweejaarlijkse enquête waarin de thema’s slachtofferschap van criminaliteit en veiligheidsbeleving centraal staan. In 2023 namen ruim 180.000 Nederlanders van 15 jaar of ouder deel aan dit onderzoek.
Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De gegevens worden beschouwd als een belangrijk beleidsinstrument om het land veiliger en leefbaarder te maken, aldus het CBS.