Binnenland

Fletcher hotel Hoenderloo wordt noodopvang voor 220 asielzoekers

08-03-2024 12:52

Asielzoekers
Vluchtelingen. Foto @Yanosh Nemesh/Shutterstock

Redactie, TPO, 8 maart 2024 – Het Fletcher Hotel Victoria bij Hoenderloo zal vanaf komende woensdag dienst doen als noodopvang in opdracht van de gemeente Apeldoorn. Er zullen in totaal 220 asielzoekers verblijven voor de duur van tenminste zes maanden, meldt de Stentor.

De betreffende asielzoekers zijn momenteel gehuisvest in opvangcentra verspreid over Biddinghuizen, Breda en Nijmegen, waarvan de sluiting aanstaande is zonder dat er adequate vervangende opvanglocaties beschikbaar zijn.

Geschikte locatie door nabijheid A50

Als reactie op een verzoek van de commissaris van de Koning in Gelderland om bij te dragen aan de oplossing van dit acute probleem, heeft Apeldoorn besloten deze groep mensen onderdak te bieden. Het Fletcher Hotel Victoria is vanwege zijn nabijheid tot de A50 als geschikte locatie naar voren gekomen.

De asielzoekers zullen in ieder geval zes maanden in Hotel Victoria verblijven, met mogelijkheid tot verlenging van hun opvangperiode. Apeldoorn rechtvaardigt haar beslissing om hulp te bieden vanwege de dringende noodzaak en de medeverantwoordelijkheid van de overheid jegens deze groep mensen.

Bovendien heeft de stad nog een taakstelling te vervullen met betrekking tot algemene opvang, waarvoor nog honderden plekken moeten worden gevonden. Het stadsbestuur heeft in het verleden al vaker noodopvang geboden aan vluchtelingen en asielzoekers, waaronder minderjarigen die momenteel ondergebracht zijn in Beekbergen.

Opvang gestart tijdens behandeling vereiste omgevingsvergunning

Omwonenden zullen worden geïnformeerd tijdens een nog te houden bijeenkomst, waarbij begrip wordt getoond voor hun mogelijke vragen en zorgen over de tijdelijke asielopvang. Burgemeester Ton Heerts benadrukt echter dat ervaring elders heeft aangetoond dat dergelijke opvang doorgaans geen of minimale negatieve effecten heeft op de omgeving, waarbij toezicht wordt gehouden door zowel de gemeente als het COA.

Hoewel een omgevingsvergunning vereist is voor de tijdelijke opvang, wordt deze urgentie niet afgewacht en wordt de opvang gestart terwijl de vergunning nog in behandeling is. Heerts erkent dat deze situatie verre van ideaal is, maar benadrukt dat passief blijven zal resulteren in dakloosheid en mogelijk crisisnoodopvang. Dat is volgens hem voor niemand wenselijk.