Binnenland

Jeugdzorg: rapport benadrukt dringende noodzaak tot verandering

13-03-2024 16:46

Illustratiefoto @Pixabay

De jeugdzorgbranche zet zich in om snel verbeterde alternatieven te ontwikkelen voor de huidige gesloten jeugdzorg. Jeugdzorg Nederland benadrukt het belang van het daadwerkelijk luisteren naar de ervaringen en behoeften van jongeren, meldt het ANP.

Dit standpunt wordt gedeeld door de branchevereniging de Nederlandse GGZ, die samen met Jeugdzorg Nederland constateert dat het recente rapport van ervaringsdeskundige Jason Bhugwandass de dringende noodzaak tot verandering onderstreept.

Gesloten jeugdzorg

Het is duidelijk dat er echt iets moet veranderen in de huidige aanpak, zoals blijkt uit de door Bhugwandass verzamelde ervaringen van 51 jongeren, die verbleven op ZIKOS-afdelingen.

Hoewel de jeugdzorgbranche al geruime tijd bezig is met het herzien van de gesloten jeugdzorg, blijven grote problemen aan het licht komen, zoals blijkt uit verschillende onderzoeken van de afgelopen jaren.

Desondanks zijn de organisaties geschokt door de getuigenissen over misstanden in de ZIKOS-groepen, zoals gerapporteerd door Bhugwandass.

‘Geboden hulp ontoereikend’

Naar aanleiding van de verontrustende getuigenissen van Bhugwandass is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) recentelijk een onderzoek gestart naar de ZIKOS-groepen in Harreveld en Zetten, beide gevestigd in Gelderland.

De voorlopige conclusie van het onderzoek is dat de geboden hulp ontoereikend is. Als tijdelijke maatregel worden er voorlopig geen nieuwe jongeren meer geplaatst in deze ZIKOS-groepen, die bedoeld zijn voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar met complexe gedragsproblemen en acute psychiatrische crises.