Binnenland

Minister Adriaansens: ‘Nederland haalt miljarden binnen dankzij onderzeebootovereenkomst’

15-03-2024 15:43

Minister Micky Adriaansens, foto @Rijksoverheid

Een substantieel deel van de aanbesteding voor de bouw van onderzeeboten zal volgens demissionair minister van Economische Zaken, Micky Adriaansens (VVD), ten goede komen aan Nederlandse bedrijven, meldt het ANP.

Volgens Adriaansens zal dit in de productiefase op papier gaan om honderden miljoenen euro’s, maar de voordelen strekken zich verder uit.

Kosten circa 5,6 miljard euro

Met name door kennisoverdracht zal het totaalbedrag in werkelijkheid vele miljarden euro’s omvatten. Het kabinet heeft vrijdag officieel aangekondigd dat de Franse botenbouwer Naval Group de opdracht krijgt om de vier onderzeeërs te bouwen, zoals eerder deze week al uitlekte.

Het totale project voor de vervanging van de verouderde onderzeeboten wordt geschat op ongeveer 5,6 miljard euro, volgens staatssecretaris van Defensie, Christophe van der Maat (VVD,) in een Kamerbrief over de vervanging van de huidige onderzeeboten.

Adriaansens toonde zich “zeer verheugd” met de deal, vanwege de prominente rol die de Nederlandse industrie hierin speelt.

Minister Micky Adriaansens): “Onze werven kunnen zelf uitstekende oppervlakteschepen bouwen, maar helaas beschikken we al meer dan 25 jaar niet meer over Nederlandse marinewerven die zelf onderzeeboten kunnen ontwerpen en bouwen. Daarom is het belangrijk om, in lijn met de sectoragenda maritieme maakindustrie, vast te leggen dat de buitenlandse kandidaatwerven verplicht zijn delen van de order bij de Nederlandse industrie te beleggen.”

“De verplichte industriële overeenkomst leidt namelijk tot de overdracht van kennis en technologie náár Nederland. Zo bouwen we zelf hier weer capaciteiten op in het technologische onderzeebootdomein. Alle werven moesten een hoogwaardige en innovatieve bijdrage leveren aan de versterking van de Nederlandse defensie-industrie. Dat is nu goed gelukt met de gemaakte keuze. Daardoor gaat een brede groep van Nederlandse grote bedrijven, mkb’ers, innovatieve startups en kennisinstituten meedoen voor een significant bedrag.”

Financiële injecties in Nederlandse industrie

Afspraken over financiële injecties in de Nederlandse industrie zijn bindend. Bij de definitieve gunning zal het betreffende bedrijf, hoogstwaarschijnlijk Naval Group, een contract moeten ondertekenen waarin vastgelegd wordt hoeveel er minimaal in Nederland wordt geïnvesteerd.

De demissionaire bewindsvrouw benadrukt herhaaldelijk dat het kabinet een uiterst zorgvuldig proces heeft doorlopen. Hierbij is gezocht naar de beste boot tegen de beste prijs, met aanzienlijke betrokkenheid van de Nederlandse industrie.

Het is daarom onrealistisch om nu van koers te veranderen of het besluit uit te stellen, aldus Adriaansens. Ze vindt het vreemd om na een grondig proces niet betrouwbaar te zijn als overheid en stelt voor eerst gezamenlijk te beoordelen of dit een goede deal is.