Binnenland

Schadefonds Geweldsmisdrijven keert 111,5 miljoen euro uit aan slachtoffers geweld jeugdzorg

15-03-2024 09:37

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 15 maart 2024 – Het Schadefonds Geweldsmisdrijven heeft tot dusver een bedrag van 111,5 miljoen euro uitgekeerd aan in totaal 22.409 slachtoffers van geweld in de jeugdzorg, meldt het ANP.

Dit blijkt uit het recent gepubliceerde jaarverslag 2023 van het fonds, dat de regeling uitvoert in opdracht van de ministeries van Justitie en Veiligheid en Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Minderjarige slachtoffers van excessief geweld of dwang

Tussen 1 januari 2021 en 31 december 2022 konden personen die tussen 5 mei 1945 en 12 juni 2019 als minderjarige slachtoffer waren van excessief geweld of dwang tijdens hun verblijf in pleeggezinnen, instellingen, doven- of blindeninternaten, of opvangcentra voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen, een aanvraag indienen voor een financiële tegemoetkoming.

Deze minderjarigen waren onder toezicht van de overheid geplaatst.

Meerderheid van de aanvragen goedgekeurd

Het aantal aanvragen voor de regeling heeft alle verwachtingen overtroffen, zoals vermeld in het jaarverslag van 2023 van het Schadefonds. In totaal werden 27.454 aanvragen ontvangen, terwijl aanvankelijk slechts op 2000 aanvragen werd gerekend.

De overgrote meerderheid van de aanvragen werd goedgekeurd, maar enkele duizenden werden afgewezen. Het fonds meldt dat er dit jaar nog gewerkt wordt aan het afhandelen van een beperkt aantal aanvragen, evenals aan lopende bezwaar- en beroepsprocedures.

Wet seksuele misdrijven

Het jaarraport 2023 gaat ook in op een nieuw vraagstuk: de Wet seksuele misdrijven, die naar verwachting per 1 juli 2024 in werking treedt. Tevens geeft het Schadefonds Geweldsmisdrijven een update over eerdere vraagstukken die zijn aangekaart.

Daarnaast verstrekt het fonds informatie over diverse beleidskwesties, zoals de behandeling van aanvragers en onderzoek naar de impact van slachtofferschap. Ook licht men we de samenwerking met diverse ketenpartners toe, zoals Slachtofferhulp Nederland (SHN), Perspectief Herstelbemiddeling en meerdere lotgenotenorganisaties die betrokken waren bij de Tijdelijke regeling geweld in de jeugdzorg..

Tot slot blikt het rapport vooruit op de plannen voor 2024.