ThePostOnline

Op zoek naar een bedrijfspand in de culturele sector? Zo pak je het aan!

19-03-2024 10:50

Sta je sinds kort ingeschreven als ondernemer bij de Kamer van Koophandel en ben je actief binnen de culturele sector? Dan zoek je misschien nog een pand van waaruit jij je bedrijfsactiviteiten uit kunt voeren. Doordat er flink wat bedrijfspanden in de culturele sector zijn, kan het knap lastig zijn om het juiste pand te vinden.

Daarom leggen wij je in deze tekst uit welke aanpak je het beste kunt hanteren. Hierdoor lukt het je hopelijk om het juiste bedrijfspand in de culturele sector te vinden.

Kopen of huren?

Voordat je op zoek gaat naar een bedrijfspand, moet je eerst bepalen of je wilt kopen of huren. Als je pas net begonnen bent met ondernemen, gaat je voorkeur mogelijk uit naar huren. Je beschikt misschien nog niet over de financiële middelen om te kopen en bovendien is het de vraag of je bedrijf een succes wordt.

Onderneem je al langere tijd? Dan wil je misschien juist een bedrijfspandkopen. Weeg de voor- en nadelen van beide opties goed tegen elkaar af en maak op basis hiervan een keuze.

Bepaal je behoeftes

Als je eenmaal bepaald hebt of je wilt kopen of huren, begin je misschien vol goede moed aan je zoektocht. Vaak wordt er eerst gekeken naar de panden die allemaal beschikbaar zijn. Op zich logisch, maar eigenlijk is dit een verkeerde aanpak. Je kunt dan in feite elke bedrijfspand bekijken, waardoor het je veel tijd kan kosten om een geschikt pand te vinden.

Bepaal daarom altijd eerst je behoeftes. Ga bijvoorbeeld bij jezelf na hoe groot het bedrijfspand moet zijn en over welke faciliteiten het moet beschikken. Je kunt vervolgens filteren in het aanbod, waardoor het aanbod slinkt.

Breng het geld bij elkaar

Heb je inmiddels een geschikt bedrijfspand gevonden? Dan wordt het tijd om aandacht te besteden aan het financiële plaatje. Dit is zowel bij kopen als huren noodzakelijk. Je wilt immers wel zeker weten dat je de lasten van het pand kunt dragen voordat jij je handtekening onder het contract zet. Verdiep je daarom goed in het kostenplaatje.

Bij huren hoef je doorgaans niet veel te regelen, maar bij kopen is dit wel het geval. Als je van plan bent om een bedrijfspand in de culturele sector te kopen, heb je waarschijnlijk een zakelijke hypotheek of zakelijke lening nodig. Dankzij een zakelijke hypotheek ben je financieel bij machte om een bedrijfspand te kopen. Je kunt het pand niet altijd volledig financieren, maar wel voor een groot deel. Het resterende bedrag leg jezelf bij.

Voordat je een hypotheek of lening voor je bedrijf aanvraagt, bereken je de kosten. Vergeet niet om verder te kijken dan de aflossing, want je betaalt ook rente over een zakelijke lening en hypotheek. Op de site van een geldverstrekker kun je vaak exact berekenen hoeveel een zakelijke financiering je maandelijks kost.

Teken het contract

Als je de lasten van een bedrijfspand kunt dragen, wordt het de hoogste tijd om het koop- of huurcontract te tekenen. Hiermee maak je de koop of huur definitief. Voordat jij je krabbel onder de overeenkomst zet, is het verstandig om de voorwaarden goed door te lezen.

Je voorkomt op deze manier dat je in een later stadium voor verrassingen komt te staan. Staat er niets raars in? Teken het contract dan en je kunt binnenkort intrek nemen in je nieuwe bedrijfspand.