Binnenland

Palestijnse vluchtelingen niet eens met asielbeleid: Nederlandse regering voor de rechter gedaagd

19-03-2024 15:41

Vrouwe Justitia @Pixabay

Redactie, TPO, 19 maart 2024 – Drie Palestijnse vluchtelingen, hun advocaten en VluchtelingenWerk Nederland (VWN) dagen woensdag de regering voor de Raad van State, vanwege het besluit tijdelijk geen asielaanvragen van mensen uit de Palestijnse gebieden te behandelen, meldt Trouw.

De regering beschouwt de situatie in bijvoorbeeld Gaza als ‘onzeker’ en daarom zou het ‘te vroeg’ zijn om te oordelen over asielverzoeken van mensen uit Gaza en de Westelijke Jordaanoever. De vluchtelingen betwisten dit, in hun ogen zijn de Palestijnse gebieden duidelijk onveilig en zou het tijdelijke besluit niet toegepast mogen worden.

Besluit- en vertrekmoratorium Palestijnse Gebieden

Na de terroristische aanval van de terreurorganisatie Hamas op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza werden aanvragen van Palestijnse asielzoekers tijdelijk opgeschort door de regering.

Op 19 december werd het ‘Besluit- en vertrekmoratorium Palestijnse Gebieden’ van kracht, wat betekent dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) gedurende ten minste zes maanden geen oordeel zal vellen over asielaanvragen van Palestijnse vreemdelingen.

Vreemdelingenadvocaat Igna Oomen noemt het besluit van de regering een farce:

“Het was in december volslagen helder dat er van Gaza niet zo veel meer over is en dat mensen er risico lopen vanwege het willekeurige geweld en de humanitaire situatie. Het is er een totale puinhoop, maar de regering noemt de situatie ongewis en besluit de ontwikkelingen af te wachten.”

“De overheid suggereerde met het besluit dat de situatie in Gaza in zes maanden tijd misschien wel zou verbeteren of veilig(er) zou worden. Iedereen kon op zijn vingers natellen dat daarvan geen sprake zou zijn. Niet na zes maanden en niet na een jaar is het veilig in Gaza. Dus mag je de tijdelijke regeling niet toepassen, stellen wij.”

België, Frankrijk en Denemarken

Oomen en haar collega-advocaat Flip Schüller zullen tijdens de zitting op woensdag onder andere verwijzen naar België, die – geheel toevallig ook op 19 december – vaststelde dat de situatie in de Palestijnse gebieden inmiddels duidelijk was verslechterd, dat elke Palestijnse asielzoeker – in België – in aanmerking komt voor een verblijfsvergunning.

“Het is wel raar dat Nederland zegt niet te kunnen inschatten hoe de situatie in Gaza zich ontwikkelt, terwijl de Belgen zeggen: ‘Dat is wel duidelij!”, zegt Oomen. Naast België behandelen onder meer Frankrijk en Denemarken asielaanvragen van Palestijnen.

Rem op gezinshereniging

Volgens Oomen heeft het besluit van de regering schrijnende gevolgen voor Palestijnen wiens asielaanvragen momenteel niet worden behandeld. Niet alleen wordt hun procedure stopgezet en leven mensen in onzekerheid, maar zonder een goedgekeurd besluit hebben vluchtelingen ook niet het recht om gezinshereniging aan te vragen.

Oomen: “Zo maakt Nederland van Gaza een gevangenis waaruit voor familieleden geen uitweg is om zich te herenigen met mensen hier.”

De vreemdelingenadvocaat benadrukt dat dit besluit ingaat tegen een boodschap die de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in november heeft uitgebracht. Destijds kondigde de dienst aan dat zij versneld zouden beslissen over aanvragen voor gezinshereniging van Palestijnen met familieleden in Gaza, vanwege de “uitzonderlijke, zeer schrijnende en gevaarlijke omstandigheden” in het Palestijnse gebied.

Deze beleidsmaatregel gold echter alleen voor Palestijnen met een verblijfsvergunning.