Redactie, TPO, 19 maart 2024 – De provincie Zuid-Holland heeft plannen goedgekeurd voor de bouw van ongeveer 265.000 woningen, na het beoordelen van bijna 3000 ingediende plannen uit verschillende regio’s, meldt het ANP. Maar liefst 98 procent van deze plannen kreeg groen licht.
Het streven is om al deze woningen uiterlijk in 2032 te realiseren.
Gedeputeerde Anne Koning, verantwoordelijk voor wonen (GroenLinks-PvdA), benadrukt dat deze ontwikkeling goed nieuws is voor alle mensen die op zoek zijn naar huisvesting.
Ze wijst erop dat het belangrijk is om continu te blijven bouwen en prijst de diversiteit in het woningaanbod, waarbij ook veel betaalbare woningen worden gerealiseerd.
Ondanks deze positieve ontwikkeling heeft gedeputeerde Koning de afgelopen maanden kritiek ontvangen op haar aanpak van de wooncrisis. Verschillende partijen in de Provinciale Staten betogen dat enkele van haar maatregelen de bouw juist belemmeren.
Deze maatregelen zijn bedoeld om vooral betaalbare woningen te realiseren en om landbouwgrond en natuur te ontzien.
Demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) uit ook twijfels over de aanpak van Zuid-Holland. Hij waarschuwt zelfs voor mogelijke juridische stappen om “de impasse” te doorbreken. Afgelopen 6 maart stuurde De Jonge een brief naar de gedeputeerde, waarin hij zijn bezwaren uiteen zette.
Volgens de demissionair minister zou Zuid-Holland te veel sociale huurwoningen bouwen en ligt de grens te laag voor betaalbare woningen. De landelijke bovengrens is voor 2024 namelijk vastgesteld op maximaal 390.000 euro, in plaats van de 355.000 euro in 2023. “De herstellende koopkracht van huishoudens wordt zo doorvertaald in de bovengrens voor betaalbare koopwoningen”, aldus De Jonge.
Daarbij is de provincie zijns inziens te streng wat betreft bouwen buiten de bebouwde kom.