Politiek

Baudet biedt excuses aan voor taalgebruik, maar ontkent bedreigen van Klaver

28-03-2024 12:26

Thierry Baudet, FvD
Thierry Baudet, FvD. Screenshot Youtube.

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een video op X zijn verontschuldigingen aangeboden voor zijn taalgebruik woensdag in de plenaire zaal richting GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver, meldt het ANP.

Hij benadrukt echter dat het geen bedreiging was, maar erkent dat zijn woorden niet passend waren binnen de parlementaire omgangsvormen.

‘Frustratie’

Baudet verklaart dat hij zich geprovoceerd voelde door Klaver tijdens een debat over vermeende financiering uit Rusland. Hij herhaalt zijn eerdere opmerking tegen Klaver, maar ontkent dat dit als een bedreiging moet worden opgevat.

De FvD-leider benadrukt dat zijn uitspraak niet als een directe bedreiging moet worden gezien, maar eerder als een uitdrukking van frustratie. Hij vergelijkt het met het dreigen met een geladen revolver, wat volgens hem een echte bedreiging zou zijn.

Hij beschrijft zichzelf als een vredelievend persoon en benadrukt dat zijn intentie niet was om Klaver fysiek schade toe te brengen.

 

Gesprek met Kamervoorzitter

Toen Kamervoorzitter Martin Bosma op de hoogte werd gesteld van de vermeende bedreiging door Baudet, werd hij door de kamervoorzitter gevraagd om donderdagochtend voor een gesprek te verschijnen.

Baudet gaf aan niet te kunnen komen vanwege zijn kickbokstraining, maar bood aan later op de dag langs te komen. Uiteindelijk bleek dit niet nodig, omdat het gesprek telefonisch plaatsvond en er geen verdere actie nodig was.