Binnenland

Joodse gemeenschap is toenemende haat moe: “De overheid moet ons beschermen!’

28-03-2024 16:18

Zero tolerance for antisemitisme @Piaxbay

Redactie, TPO, 28 maart 2024 – De opkomst van antisemitisme in Nederland baart het bestuur van het Centraal Joods Overleg (CJO) grote zorgen. De organisatie eist dringende maatregelen om de Joodse gemeenschap te beschermen.

“We zijn diep teleurgesteld. Ondanks gesprekken in bestuurskamers en steunbetuigingen, blijven concrete acties uit”, aldus vicevoorzitter Hans Weijel in een interview donderdag bij WNL op NPO 1.

 

CJO luidt de noodklok

In een paginagroot interview in De Telegraaf luidt voorzitter Chanan Hertzberger de noodklok: “Het aantal antisemitische incidenten neemt snel toe, met als dieptepunt het verstoren van het optreden van Lenny Kuhr. Dit moet onmiddellijk stoppen.”

Hij deelt dat zijn zoon na het voetballen is aangevallen en Joodse jongeren tijdens het uitgaan in Amsterdam worden lastiggevallen: “Op onderwijsinstellingen voelt onze jeugd zich niet meer veilig: ze worden gediscrimineerd, aangevallen en geïntimideerd.”

“Dit is een alarmerende situatie en we zijn het zat. We zijn gewone Nederlanders en verdienen het om als zodanig behandeld te worden. Onze burgerrechten staan op het spel.”

“Steeds meer Joden ervaren bedreigingen en intimidatie en voelen zich genoodzaakt hun Joodse identiteit te verbergen.”

De voorzitter stelt dat hoewel er achter de schermen steun wordt toegezegd, er weinig publieke actie wordt ondernomen door gesprekspartners.

“Waar zijn de ministers van Onderwijs, Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf? En waar is Wouter Koolmees, de president-directeur van de NS? Ik heb contact gehad met Koolmees over de sit-ins op de stations. Hij heeft goede bedoelingen, maar beweert niets te kunnen doen. Maar hij kan op zijn minst openlijk toegeven dat hij grote problemen heeft met deze acties?”

Weijel vreest dat een gebrek aan ingrijpen door leiders zal leiden tot escalatie. “Het niet ingrijpen kan zelfs leiden tot fysiek geweld tegen Joden,” waarschuwt Hertzberger. “Dan zijn we echt ver van huis. De geschiedenis heeft bewezen hoe snel dit kan escaleren.”

Ze pleiten voor maatregelen zoals het verbieden van slogans die oproepen tot geweld tegen Joden en het strafbaar stellen van verheerlijking van terrorisme. “Er ligt een wetsvoorstel in de Kamer dat terrorisme-verheerlijking strafbaar stelt. Voer dat versneld in. En: verbied organisaties die de terreurorganisatie Hamas steunen”, zegt Hertzberger.

Joodse studenten gebukt onder antisemitisme

Weijel voegt in Goedemorgen Nederland toe dat Joodse studenten op universiteiten gebukt gaan onder antisemitisme:

”Mensen worden gepest, getreiterd omdat ze Joods zijn. Dat kan niet, dat mag niet. Het zijn Nederlanders. De overheid heeft ons te beschermen.”

De vicevoorzitter hekelt de zogenoemde teachings op universiteiten. ”Het conflict in het Midden-Oosten wordt buitengewoon eenzijdig uitgelegd. Soms zijn Joden niet eens toegestaan. Je bent een Zionist, ga maar weg, wordt er gezegd.”