Economie

ING: aantal nieuwbouwhuizen dat te koop blijft staan bereikt recordhoogte

29-03-2024 12:50

Illustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 29 maart 2024 – Het aantal nieuwbouwwoningen dat te koop staat heeft volgens ING een recordhoogte bereikt, meldt het ANP. De bank geeft aan dat dit komt door een stijging van de overbruggingskosten, waardoor minder nieuwbouwhuizen verkocht worden.

Bovendien stelt ING dat de dalende trend in de prijzen van bestaande huizen van halverwege 2022 tot vorig jaar voor aarzeling hebben gezorgd bij doorstromers.

Verwachting toename verkoop nieuwbouwwoningen

De bank meldt dat het aantal te koop staande nieuwbouwwoningen de afgelopen twee jaar aanzienlijk is gestegen. In het laatste kwartaal van 2023 stonden bijna 20.000 nieuwbouwwoningen te koop bij makelaars die zijn aangesloten bij koepelorganisatie NVM, bijna twee keer zoveel als in hetzelfde kwartaal in 2022.

ING verwacht dat de verkoop van nieuwbouwwoningen dit jaar weer zal toenemen. Dit wordt ondersteund door onder andere hogere lonen, waardoor mensen meer geld kunnen lenen om een huis te kopen.

Daarnaast zijn de hypotheekrentes volgens de bank aanzienlijk gedaald ten opzichte van eind vorig jaar, en zijn eigenaren van bestaande woningen positiever geworden nu de huizenprijzen weer stijgen.