Economie

Kabinet overweegt miljardenhandreiking vergroeningstransitie Tata Steel: tussen de half miljard en drie miljard euro

29-03-2024 14:52

Daan Kloeg/Shutterstock

Redactie, TPO, 29 maart 2024 – Hans van den Berg, de CEO van Tata Steel, merkt op dat de onderhandelingen met demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, over de vergroeningstransitie van het bedrijf “best ingewikkeld gaan worden”, meldt WNL.

Dit stelt Van den Berg vrijdag tijdens een interview bij Sven op 1 op NPO Radio 1 naar aanleiding van uitgebreide onderzoeken die aan het kabinet zijn gepresenteerd. Het kabinet overweegt nu om miljarden te investeren in het bedrijf om de productie van groen staal te versnellen en de overlast voor de omgeving sneller te verminderen.

 

Kosten: tussen de half miljard en drie miljard euro

De beslissing van het demissionaire kabinet is gebaseerd op een rapport van twee adviseurs waarin vijf opties zijn uitgewerkt, variërend van sluiting tot de bouw van een compleet nieuwe fabriek.

Het rapport van oud-minister Hans Wijers en voormalig bankier Frans Blom schat de kosten voor Tata Steel tussen de half miljard en drie miljard euro. Het niet ingrijpen zou de overheid waarschijnlijk nog veel meer miljarden kosten, onder andere vanwege de ontmanteling van de fabriek.

De gelekte bedragen waren niet bedoeld voor publicatie. Adriaansens is teleurgesteld, maar benadrukt dat het uiteindelijke bedrag dat wordt onderhandeld waarschijnlijk niet exact binnen die range zal liggen.

Van den Berg heeft kort met haar gesproken via WhatsApp en is positief over het plan. Hij ziet dit als de beste uitkomst voor Tata Steel en andere belanghebbenden, inclusief de omwonenden. Ze moeten echter nog de haalbaarheid bespreken, wat volgens hem ingewikkeld zal zijn gezien de maatwerkafspraken.

‘Groene transitie tegen 2029 voltooid’

Van den Berg gelooft dat de groene transitie tegen 2029 voltooid kan zijn en hoopt dat na de gesprekken met het kabinet, waarvan hij verwacht dat ze moeilijk zullen zijn, ze binnen enkele maanden tot een overeenkomst kunnen komen.

Ondertussen zijn er meerdere rechtszaken aangespannen tegen Tata Steel, waaronder één door omwonenden die een schadevergoeding eisen. Van den Berg benadrukt dat een snelle overgang naar groen staal de reactie is op deze juridische druk.