Buitenland

Oekraïense bevelhebber: ‘Aan het front is Rusland inmiddels zes keer sterker’

29-03-2024 16:16

Oekraïne
Ukrainian soldiers fire towards Russian positions on the frontline in Zaporizhzhia region, Ukraine, Saturday, June 24, 2023. (AP Photo/Efrem Lukatsky)

Redactie, TPO, 29 maart 2024 – Oleksandr Syrsky, de recentelijk benoemde bevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, stelt dat de vuurkracht van de Russische strijdkrachten aan het front in de Oekraïens-Russische oorlog inmiddels zes keer groter is dan die van Oekraïne.

Dat zegt hij in een interview met het Oekraïense persbureau Ukrinform, meldt het ANP.

Intensivering Russische luchtaanvallen

Dit valt af te leiden uit de hoeveelheid afgevuurde munitie, wat aantoont dat het Russische leger aanzienlijk sterker is. Hierdoor lijdt Oekraïne volgens Syrsky verliezen aan zowel manschappen als terrein.

Bovendien heeft Rusland de luchtaanvallen de afgelopen weken en maanden significant geïntensiveerd, met onder meer geleide bommen van het Russische type KAB.

‘Bondgenoten moet snel veel wapens leveren’

Syrsky benadrukt dat de Oekraïense strijdkrachten momenteel “langs het hele front met weinig of geen munitie en wapens” vechten. Hij dringt er daarom op aan dat bondgenoten snel veel wapens leveren, met name voor de luchtafweer.

Volgens Syrsky hebben de Russische troepen zich diep ingegraven in het zuiden en sterke verdedigingslinies opgebouwd. In het noordoosten zouden ze aanvallend optreden en mogelijk ook de tweede stad van het land, Charkiv, als doelwit hebben.