Binnenland

Rechter: gebiedsverbod Pegida-voorman Wagensveld beperkt tot 10 april

29-03-2024 16:04

Edwin Wagensveld, Pegida, Koran
Pegida-voorman Edwin Wagensveld verscheurt een Koran in Den Haag. Still uit video AD.nl.

Redactie, TPO, 29 maart 2024 – De voorzieningenrechter heeft het gebiedsverbod aangepast dat was opgelegd aan Pegida-voorman Edwin Wagensveld door burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem, meldt het ANP.

Volgens de rechtbank blijft het verbod van kracht tot 10 april. Oorspronkelijk mocht Wagensveld een halfjaar lang geen voet op Arnhemse bodem zetten.

‘Concrete lokale terreurdreiging’

Wagensveld verzocht om schorsing van het gebiedsverbod. Hoewel Marcouch openstond voor een verkorting van het verbod tot drie maanden, oordeelde de voorzieningenrechter dat het verbod zo kort mogelijk moet duren. Ze vond drie weken, vanaf de ingangsdatum van het verbod, redelijk.

Wagensveld wilde op 23 maart een koran verbranden in Arnhem, ondanks een demonstratieverbod. Hierop legde Marcouch hem met een noodbevel het gebiedsverbod op, mede vanwege “een concrete lokale terreurdreiging”.

De rechter gaat ervan uit dat deze dreiging bestond, zoals blijkt uit de uitspraak. Het was dus redelijk dat Marcouch het verbod oplegde, zij het niet voor drie of zes maanden, aldus de rechter.

Hoe lang het verbod dan wel zou moeten duren, noemt de rechter een lastige vraag, maar gezien de veranderlijke aard van de terreurdreiging vond zij drie weken redelijk.

Gebiedsverbod overtreden

Ondanks Wagensvelds aankondiging om aankomende zaterdag opnieuw te demonstreren in Arnhem, mag hij zich tot 10 april niet in de Gelderse hoofdstad vertonen.

Woensdag werd Wagensveld tijdens de behandeling van zijn zaak tegen het gebiedsverbod in de rechtbank in Arnhem gearresteerd omdat hij een koran rondzwaaide en over de grond sleepte, waarmee hij volgens de politie de voorwaarden van het verbod overtrad.