Binnenland

Voorlopig mogen derdelanders uit Oekraïne niet worden uitgezet

30-03-2024 13:28

azc
Asielzoekers in een asielzoekerscentrum. (Screenshot NOS)

Redactie, TPO, 30 maart 2024 – Een groep van 95 derdelanders, die gevlucht zijn uit Oekraïne, mag voorlopig niet worden uitgezet. Ook al loopt hun bescherming volgende week af, meldt het ANP.

Ze hebben beroep aangetekend tegen de aankondiging dat ze Nederland moeten verlaten, maar de rechtbank in Utrecht kan hun zaken niet tijdig behandelen. Daarom is hun uitzetting voorlopig verboden.

Tijdelijke verblijfsvergunning Oekraïne

Deze derdelanders verbleven in Oekraïne met een tijdelijke verblijfsvergunning toen Rusland het land binnenviel. Ze zijn naar Nederland gevlucht en kregen hier bescherming, net als andere vluchtelingen uit Oekraïne.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil echter de opvang van deze groep derdelanders beëindigen, waarbij het begin dit jaar gelijk kreeg van de Raad van State, de hoogste rechter.

Sinds 4 maart hebben de derdelanders geen recht meer op verblijf en kregen ze vier weken de tijd om Nederland te verlaten. Deze termijn eindigt volgende week, waarna ze in hun land van herkomst moeten wachten op de mogelijkheid om terug te keren naar Oekraïne.

‘Geen kans gehad toelichten persoonlijke omstandigheden’

Deze 95 derdelanders beweren dat ze geen gelegenheid hebben gehad om hun persoonlijke omstandigheden toe te lichten, wat mogelijk een reden kan zijn waarom ze niet uitgezet mogen worden.

Volgens de rechtbank weegt hun belang om dit uit te leggen zwaarder dan het belang van de overheid om hen al vanaf dinsdag uit te zetten.

Hoewel de derdelanders mogen blijven in afwachting van de behandeling van hun zaak, mogen ze niet werken gedurende deze periode. Hun recht om in Nederland te werken vervalt.

Meerdere Derdelanders in beroep

Derdelanders hebben in het hele land beroep aangetekend om alsnog te mogen blijven.

Terwijl de rechtbanken in Den Haag, Rotterdam, Zwolle, Utrecht en Arnhem recentelijk hebben geoordeeld dat deze groep geen recht meer heeft op bescherming, hebben rechtbanken in Haarlem, Roermond en Den Bosch juist bepaald dat de derdelanders in Nederland mogen blijven zolang dit geldt voor Oekraïners.

De rechtbank in Amsterdam heeft geen besluit genomen en heeft de hoogste Europese rechter om verduidelijking gevraagd.