Binnenland

Dreigende crisis bij zorginstellingen vanwege stroomtekort

02-04-2024 11:21

Operatiekamer, Foto Pixabay

Redactie, TPO, 2 april 2024 – Bijna de helft van de Nederlandse zorginstellingen staan voor een dreigende crisis door de overbelasting van het stroomnetwerk. Afgelopen jaar overschreden ze hun piekverbruik en gebruikten ze meer dan 80 procent van hun capaciteit. De problemen zijn nog ernstiger bij industriële bedrijven.

Dat blijkt uit meetgegevens van Joulz, een bedrijf dat zich bezighoudt met het beheer en onderhoud van infrastructuur voor energie, meldt het ANP.

‘Voorrang verlenen aan zorginstellingen slechts tijdelijke oplossing’

Zo’n 10 procent van de bedrijven overschrijdt soms hun afgesproken stroomverbruik. Het risico van schadeclaims of zelfs afsluiting van stroomtoevoer hangt boven hun hoofd, aangezien het aanpassen van contracten niet langer mogelijk is in delen van Nederland waar het netwerk al overbelast is.

Niet alleen zorginstellingen en industriële bedrijven worden geconfronteerd met deze uitdagingen, maar ook nutsbedrijven, retail- en groothandelsbedrijven, en de bouw- en vastgoedsector bereiken hun limieten wat betreft stroomverbruik.

Joulz benadrukt dat het verlenen van voorrang aan ziekenhuizen en zorginstellingen boven andere bedrijven slechts een tijdelijke oplossing is, geen structurele. De CEO van Joulz, Sytse Zuidema, waarschuwt voor de urgentie van dit groeiende probleem en dringt aan op onmiddellijke actie om het aan te pakken.

Twee strategieën vermindering piekverbruik

Om het piekverbruik te verminderen, benadrukt Zuidema dat bedrijven en instellingen twee strategieën kunnen volgen. Ten eerste kunnen ze hun energieverbruikspatronen aanpassen om pieken te verminderen.

Ten tweede kunnen ze investeren in eigen opwekking en opslag van energie, in plaats van volledig afhankelijk te zijn van het netwerk.

Daarnaast pleit Zuidema voor meer samenwerking tussen bedrijven en instellingen om hun piekverbruik op elkaar af te stemmen, wat de druk op het stroomnetwerk kan verlichten en de stabiliteit kan bevorderen.