Binnenland

Groeiend drinkwatertekort: steeds meer bedrijven zonder aansluiting, nieuw­bouw­wijken volgen

02-04-2024 16:44

Illlustratiefoto @Pixabay

Redactie, TPO, 2 april 2024 – Als gevolg van een groeiend tekort aan drinkwater in Nederland heeft drinkwaterbedrijf Vitens al 45 bedrijven moeten afwijzen bij het aanvragen van een aansluiting, een aanzienlijke toename ten opzichte van twee jaar geleden.

Jelle Hannema, vertrekkend bestuursvoorzitter van het grootste Nederlandse drinkwaterbedrijf, noemt het een “crisis in slow motion”, aldus het FD.

‘Acuut drinkwatertekort binnen zes jaar’

Vitens vreest dat het binnenkort geen drinkwater meer kan leveren aan de eerste nieuwbouwwijken. Hannema wijst op specifieke gebieden zoals Amersfoort en omgeving bij de Randmeren, evenals nieuwbouw rond Enschede en Hengelo, waar momenteel onvoldoende drinkwater beschikbaar is voor de geplande woningen.

Oorzaken van de tekorten zijn onder meer periodieke aanvoertekorten, overtollige waterafvoer, overmatig gebruik voor landbouw en toenemende verdamping door klimaatverandering.

Hannema noemt de situatie “nijpend”, met voorspellingen van een acuut drinkwatertekort in vrijwel heel Nederland binnen zes jaar.

Uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid

Hannema benadrukt de urgentie van drinkwater als eerste levensbehoefte en de noodzaak voor grootschalige investeringen om zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het drinkwater te waarborgen.

Hij wijst op bestuurlijke obstakels die de besluitvorming bemoeilijken en pleit voor meer samenwerking voor publieke belangen.

Naast de dreiging van watertekorten staat Vitens ook voor uitdagingen op het gebied van cyberveiligheid, met dagelijkse aanvallen op hun computersystemen. Hannema benadrukt het belang van up-to-date zijn en het hebben van scenario’s om de bedrijfsvoering en klantgegevens veilig te stellen.