Binnenland

Hoger beroep Shell: ‘Klimaatvonnis heeft grote gevolgen, maar helpt klimaat niet’

02-04-2024 11:58

Vrouwe Justitia. (Pixabay)

Redactie, TPO, 2 april 2024 – Het hoger beroep van Shell tegen het vonnis in de klimaatzaak belicht de potentiële impact op andere grote bedrijven en de Nederlandse economie. Shell betoogt dat de handhaving van het vonnis aanzienlijke gevolgen kan hebben, zonder dat het klimaat daar echt van profiteert, meldt het ANP.

De advocaten van Shell stellen zelfs dat een verplichte vermindering van broeikasgasemissies averechts kan werken, omdat het de rol die Shell wil spelen in de energietransitie zou kunnen hinderen, terwijl concurrenten ervan kunnen profiteren.

‘Rechters hebben hun bevoegdheden overschreden’

Milieudefensie, gesteund door Greenpeace en anderen, had de zaak aangespannen en kreeg in eerste instantie grotendeels gelijk van de rechtbank. Shell heeft tegen dit vonnis beroep aangetekend, waarbij het bedrijf van mening is dat de rechters hun bevoegdheden hebben overschreden.

De rechtbank heeft Shell opgelegd om tegen eind 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 45 procent te verminderen, ook van klanten die brandstoffen van Shell gebruiken.

Shell voert diverse argumenten aan voor het hof, waarbij zij onder meer stellen dat het onrechtvaardig is om het bedrijf verantwoordelijk te houden voor de uitstoot van klanten.

Leveringszekerheid en betaalbaarheid van energie

Bovendien menen zij dat de rechtbank te weinig rekening heeft gehouden met de leveringszekerheid en betaalbaarheid van energie.

Het bedrijf benadrukt dat de zaak niet draait om de noodzaak van actie tegen klimaatverandering, waar ze het mee eens zijn, maar om de vraag wie verantwoordelijk is voor het bereiken van die doelen, waarbij de rechter volgens hen een verkeerde afslag heeft genomen.