Binnenland

Instroom asielzoekers blijft oplopen, zo ook het boetebedrag voor te vol Ter Apel

02-04-2024 13:15

Asielzoekersgezin in woonunit azc, foto @ Inge van Mill

Redactie, TPO, 2 pril 2024 – Opnieuw hebben vorige week meer mensen asiel aangevraagd in Nederland dan exact een jaar geleden. Dit blijkt uit de meest recente cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Dit markeert de 26e opeenvolgende week waarin de instroom hoger ligt dan het voorgaande jaar, meldt het ANP.

Circa 12.600 asielaanvragen sinds begin 2024

Ongeveer duizend mensen hebben vorige week een asielaanvraag ingediend, in vergelijking met zo’n negenhonderd aanvragen in dezelfde week van het voorgaande jaar.

De totale registratie van asielaanvragen sinds het begin van dit jaar bedraagt ongeveer 12.600. Deze statistieken laten zien dat dit niveau eerder bereikt is dan in voorgaande jaren; in 2022 en 2023 werd dit aantal pas eind april bereikt.

In 2019, vóór de uitbraak van de coronapandemie en de daaropvolgende reisbeperkingen, duurde het zelfs tot begin juni voordat er ongeveer evenveel asielaanvragen waren als nu eind maart.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid rondt de wekelijkse cijfers af op honderdtallen, waardoor het exacte aantal asielaanvragen niet bekend is. Bovendien omvatten deze cijfers niet alleen nieuwe aanvragen, maar ook nareizigers, die naar Nederland mogen komen om zich bij een familielid aan te sluiten dat al asiel heeft gekregen, evenals mensen die opnieuw asiel aanvragen.

Boetebedrag te vol Ter Apel ruim 4 ton

De boete die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) aan de gemeente Westerwolde moet betalen wegens het overschrijden van het maximum aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel, is opgelopen tot 405.000 euro.

In de nacht van maandag op dinsdag verbleven er 2191 asielzoekers, wat opnieuw meer is dan de toegestane 2000. Elke keer dat dit aantal wordt overschreden, moet het COA een dwangsom van 15.000 euro per dag betalen, met een maximum van 1,5 miljoen euro.

In de nachtopvang in 2e Exloërmond verbleven 187 mensen, meldt een woordvoerder van het COA. Hoewel deze opvang dinsdag zou sluiten en er nog geen alternatief is gevonden, heeft de gemeente Borger-Odoorn, waar 2e Exloërmond onder valt, besloten tot een korte verlenging vanwege de feestdagen en humanitaire redenen.

Het college van Borger-Odoorn zal dinsdag opnieuw overleggen over de nachtopvang, maar het is nog onduidelijk of er een verdere verlenging of een alternatieve oplossing zal komen.