Binnenland

Nijmegen waarschuwt COA: ‘Noodopvang 1200 asielzoekers moet nu echt ontruimd worden, geen verder uitstel’

02-04-2024 13:41

Hubert Bruls
Burgemeester van Nijmegen, Hubert Bruls @ Screenshot NPO

Redactie, TPO, 2 april 2024 – Nijmegen heeft het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dinsdag via een brief gewaarschuwd dat de noodopvang voor 1200 asielzoekers op het voormalige sportpark Winkelsteeg in de stad echt per 1 mei leeg moet zijn, meldt het ANP.

Indien het COA hier niet in slaagt, zal Nijmegen de kosten van uitstel op het COA gaan verhalen. Naar schatting zullen de kosten tussen de 60.000 en 70.000 euro per week bedragen.

Woningbouw

De noodopvang in Nijmegen, een van de grootste in het land, is sinds april vorig jaar in gebruik. Het COA heeft al tweemaal toestemming gekregen om de locatie langer open te houden dan aanvankelijk afgesproken was, vanwege de drukte in de landelijke opvangketen.

Nijmegen staat bekend om haar inspanningen voor de opvang van asielzoekers, maar stelt nu dat er een einde moet komen aan de verlengingen.

Op de Winkelsteeg moeten woningen gebouwd worden en de werkzaamheden daarvoor moeten in mei van start gaan om tijdige oplevering te garanderen.

‘Geen verder uitstel’

Nijmegen benadrukt dat er geen verdere uitstel verleend zal worden, ongeacht de omstandigheden. Het college verwacht dat het COA moeite zal hebben om de ontruiming tijdig te realiseren, gezien de aanhoudende problemen in de opvangketen.

Het COA is momenteel bezig met het verplaatsen van asielzoekers vanaf de Winkelsteeg, maar het terrein is nog niet leeg. Dit wordt mede veroorzaakt door een structureel tekort aan opvangplaatsen in het land, aldus een woordvoerder van het COA.