Binnenland

Opnieuw ontvangen 17-jarigen de Dienstplichtbrief in hun brievenbus

02-04-2024 12:30

Peter Gudella/Shutterstock

Redactie, TPO, 2 april 2024 – Zo’n 200.000 jongeren die dit jaar 17 jaar worden, of dat al zijn, ontvangen deze week de zogeheten ‘Dienstplichtbrief’. Dat geldt ook voor mensen jonger dan 35 jaar die (op)nieuw zijn ingeschreven als Nederlander.

In deze brief laat minister van Defensie, Kajsa Ollongren, hen weten, dat ze zijn ingeschreven voor de militaire dienstplicht, meldt het ministerie van Defensie.

Opkomstplicht opgeschort sinds mei 1997

Sinds 1 januari 2020 geldt de dienstplicht ook voor vrouwen, dus ook alle 17-jarige meisjes ontvangen deze week een brief over de dienstplicht.

De brief is voor velen misschien een verrassing, gezien de perceptie dat militaire dienstplicht niet meer bestaat. Echter, deze dienstplicht is nog steeds van toepassing op alle burgers tussen de 17 en 45 jaar.

Hoewel de opkomstplicht sinds 1 mei 1997 is opgeschort en dienstplichtigen niet meer worden opgeroepen, kan de regering in uitzonderlijke situaties wel besluiten tot herinvoering, zoals bij een dreigende oorlog.

Dienjaar Defensie

Minister Ollongren wijst in haar brief ook op het zogenaamde Dienjaar Defensie, dat losstaat van de dienstplicht. Gemotiveerde en geschikte individuen krijgen de kans om een jaar te dienen bij de militaire organisatie, na het afronden van de middelbare school, een vervolgopleiding, of zelfs tijdens een sabbatical van hun beroepscarrière.

Tijdens het Dienjaar Defensie krijgen de dienjaarmilitairen de kans om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen, terwijl ze als volwaardige collega’s met een passend salaris bijdragen aan een sterke krijgsmacht.

Het Dienjaar Defensie begon vorig jaar september voor het eerst, waarbij al 221 dienjaarmilitairen werden aangesteld. De verwachting is dat dit aantal tegen 2025 zal groeien naar 1.000.