Binnenland

Rechter tikt Van der Burg op de vingers voor ontgrendelen en doorzoeken mobiel door vreemdelingenpolitie

03-04-2024 12:02

Smartphone @Pixabay

Redactie, TPO, 3 april 2024 – Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) heeft een berisping gekregen nadat een ambtenaar van de vreemdelingenpolitie zonder toestemming de mobiele telefoon van een Mongoolse vrouw heeft ontgrendeld en doorzocht, meldt het ANP.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State oordeelt dat hiervoor geen wettelijke basis bestaat.

Aanpassing Vreemdelingenwet vereist

De hoogste bestuursrechter benadrukt dat het doorzoeken van een telefoon zonder toestemming, zoals in dit geval om identiteitsdocumenten te vinden, alleen mogelijk is als de Vreemdelingenwet daarop wordt aangepast.

De ambtenaar gebruikte gezichtsherkenning om de smartphone van de vrouw te ontgrendelen en doorzocht vervolgens de telefoon op foto’s van identiteitsdocumenten en andere gegevens. Deze handelingen vonden plaats zonder uitdrukkelijke toestemming van de vrouw.

Volgens de staatssecretaris was de ambtenaar gerechtigd om dit te doen, omdat de Vreemdelingenwet het doorzoeken van de telefoon zonder toestemming toestaat voor mensen die in vreemdelingenbewaring zitten.

‘Wettelijke bepaling achterhaald’

De rechter verwerpt echter dit argument. De wettelijke bepaling die de bewindsman aanhaalt, dateert uit 2012 en sindsdien worden smartphones voor veel meer doeleinden gebruikt dan alleen voor telefoneren.

Daardoor bevatten smartphones niet alleen telefoonnummers en berichten, maar ook andere gegevens die een diepgaand inzicht geven in iemands privĂ©leven, zoals foto’s, video’s en internetgeschiedenis.