Politiek

Van der Plas furieus over uitkoopvoorstel veehouders Adema: ‘Volkomen kolder’

03-04-2024 16:05

Illustratiefoto @freepik

Redactie, TPO, 3 april 2024 – BBB-leider Caroline van der Plas eist opheldering van demissionair landbouwminister Piet Adema (CU) over zijn plannen om het mestoverschot aan te pakken, meldt het ANP. Het demissionaire kabinet heeft een nieuw miljardenpakket voorgesteld om de mestcrisis aan te pakken.

Volgens bronnen overweegt de bewindsman een nieuwe uitkoopregeling voor veehouders, die als verzachtende maatregel zou dienen naast andere voorgestelde maatregelen.

‘Uitkoop boeren moet stoppen’

De Tweede Kamer had Adema verzocht met een plan te komen om boeren die getroffen worden door strengere Europese mestregels perspectief te bieden.

Van der Plas noemt het echter “bizar” dat Adema in plaats daarvan miljarden wil vrijmaken om boeren aan te moedigen hun bedrijf te beĆ«indigen. Voor de BBB is dit standpunt “onacceptabel”. Volgens Van der Plas moet Adema simpelweg stoppen met het uitkopen van boeren.

Van der Plas heeft het onderwerp ook besproken aan de formatietafel, maar ze wil niet ingaan op de precieze reacties van de andere partijen. Ze merkt echter op dat er wel een vrij brede consensus was.

Als voorvrouw van de BBB wil Van der Plas van de minister weten wat er waar is van de berichten en wat de dringende noodzaak is van de voorgestelde maatregelen. Ze betwist ook dat het uitkopen van boeren een oplossing biedt voor het mestoverschot, en noemt de huidige aanpak “volkomen kolder”.

Mogelijk harde gevolgen voor agrarische sector

De Telegraaf bericht woensdag dat Adema een ‘brede’ opkoopregeling voor boeren wil openen om de veestapel te verminderen en daarmee een koude sanering te voorkomen. Deze regeling zou gelden voor vrijwel alle vormen van veehouderij, met mogelijke strengere regels voor het houden van dieren per hectare, aldus Haagse ingewijden aan de krant.

Het kabinet ziet de mestmaatregelen als noodzakelijk nu Nederland in Brussel de strijd om uitzonderingsregelingen voor het uitrijden van mest heeft verloren. Boeren worden geconfronteerd met overvolle mestkelders en de komende jaren mogen ze steeds minder mest uitrijden.

Dit kan leiden tot harde gevolgen voor de agrarische sector, waaronder het gedwongen afvoeren van koeien naar de slacht en problemen voor kleine familiebedrijven.

Meer harde maatregelen

Naast financiƫle steun voor getroffen bedrijven wordt ook gedacht aan harde maatregelen zoals het afromen van fosfaatrechten en het invoeren van voermaatregelen.

Hoewel een brede opkoopregeling als passende oplossing wordt gezien, betekenen de voorgestelde maatregelen toch een aanzienlijke reductie van de veestapel. De gesprekken over versoepelingen van andere mestmaatregelen zitten muurvast, terwijl de situatie voor boeren als behoorlijk dramatisch wordt beschouwd.

Een lichtpuntje is de erkenning van het duurzame alternatief ‘Renure’ als kunstmestvervanger, wat kan bijdragen aan de milieuvriendelijke aanpak van het mestprobleem.