Redactie, TPO, 9 april 2024 – Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft geoordeeld dat de Zwitserse regering met haar ontoereikende klimaatbeleid mensenrechten heeft geschonden, meldt het ANP.
Dit oordeel volgt op de klacht van Zwitserse ouderen, die bezorgd zijn over de gevolgen van klimaatverandering voor hun gezondheid.
De Grote Kamer van het EHRM stelt dat de Zwitserse overheid onvoldoende actie heeft ondernomen tegen de opwarming van de aarde, wat in strijd is met artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat het recht op een privé- en familieleven waarborgt.
Hoewel het EHRM de zaak van de Zwitserse ouderen heeft behandeld en hun klachten heeft erkend, zijn twee andere klimaatzaken afgewezen. Zo werden de klachten van Portugese jongeren en een Franse oud-burgemeester niet-ontvankelijk verklaard.
De jongeren hadden hun zaak direct bij het EHRM aangebracht, wat volgens de rechters een radicale breuk was met de normale procedure. De oud-burgemeester werd niet-ontvankelijk verklaard omdat hij al geruime tijd niet meer in de kustgemeente woonde waar de zaak betrekking op had.
In het geval van Zwitserland heeft het EHRM benadrukt dat staten verplicht zijn om afdoende maatregelen te nemen tegen klimaatverandering, gezien de ernstige bedreiging die dit vormt voor de mensenrechten.
Deze jurisprudentie kan ook relevant zijn voor andere Europese landen, waar nationale rechters doorgaans uitspraken van het EHRM volgen.
In Nederland heeft de Hoge Raad in 2019 al een verband gelegd tussen mensenrechten en klimaatverandering. In het Urgenda-arrest heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de Nederlandse Staat meer maatregelen moet nemen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, gebaseerd op de verplichtingen van de overheid ten aanzien van de bescherming van mensenrechten.