Buitenland

Memories Aleksej Navalny verschijnen komende herfst in boekvorm

11-04-2024 16:36

Navalny in 2020 tijdens een herdenkingsmars voor politicus Boris Nemtsov. Bron: Sergey Otroshko via Shutterstock

Redactie, TPO, 11 april 2024 – Tijdens zijn gevangenschap heeft de overleden Russische oppositieleider Aleksej Navalny zijn memoires geschreven, dat meldt zijn weduwe Joelia Navalnaja aan The New York Times.

Deze memoires zullen op 22 oktober in boekvorm verschijnen onder de titel ‘Patriot’ en worden uitgebracht in de Verenigde Staten, met een eerste oplage van een half miljoen exemplaren en een gelijktijdige release in meerdere landen. Er zal ook een Russische editie van het boek beschikbaar zijn.

Felle criticus van Poetin

In het boek vertelt Navalny zijn verhaal in zijn eigen woorden, waarbij hij zijn leven, zijn opkomst als oppositieleider en de aanslagen op zijn leven beschrijft.

Gedurende de jaren voorafgaand aan zijn dood in een Russische gevangenis, werkte Navalny aan zijn memoires over zijn leven en werk als pro-democratie activist.

Navalny, die wereldwijde bekendheid verwierf als een felle criticus van de Russische president Vladimir Poetin, weerstond herhaalde pogingen van het Kremlin om hem het zwijgen op te leggen.

Dat gebeurde door middel van fysiek geweld, arrestaties en gevangenschap in een afgelegen strafkolonie in de Arctische regio, waar hij in februari op 47-jarige leeftijd stierf.

‘Eerbetoon aan zijn onwrikbare inzet voor de strijd tegen dictatuur’

Het boek, waarin Navalny zijn verhaal in zijn eigen woorden vertelt, wordt volgens zijn weduwe gezien als een laatste daad van verzet:

“Dit boek is niet alleen een eerbetoon aan het leven van Aleksej, maar ook aan zijn onwrikbare inzet voor de strijd tegen dictatuur – een strijd waar hij alles voor heeft gegeven, inclusief zijn leven. Door zijn verhaal zullen lezers de man die ik diep liefhad leren kennen – een man van diepe integriteit en onwankelbare moed. Het delen van zijn verhaal zal niet alleen zijn nagedachtenis eren, maar ook anderen inspireren om op te staan voor wat juist is en nooit de waarden uit het oog te verliezen die er echt toe doen.”

‘Mobiliserend effect’

Ze gelooft dat het boek een mobiliserend effect kan hebben op zijn volgelingen en anderen kan inspireren om op te staan voor wat juist is en nooit de waarden uit het oog te verliezen, die er echt toe doen.

Navalny heeft zijn memoires volledig zelf geschreven, waarbij hij sommige delen dicteerde. Zijn weduwe, Yulia Navalnaya, werkt samen met de uitgever, Knopf, om het manuscript te redigeren en af te ronden, aldus een vertegenwoordiger van de uitgever.