Redactie, TPO, 16 april 2024 – Ministers Van Weyenberg (D66) van Financiën en Yeşilgöz (VVD) van Justitie en Veiligheid willen vasthouden aan het verbod op contante betalingen boven 3.000 euro. Dat hebben ze in een brief aan de Tweede kamer laten weten, meldt het ministerie van Financiën.
Het verbod op contante betalingen maakt deel uit van het breder wetsvoorstel ‘Plan van Aanpak Witwassen’, dat eerder door de Tweede Kamer controversieel is verklaard.
Het niet doorgaan van dit verbod zou kunnen leiden tot het mislopen van 600 miljoen euro in het kader van het Europese herstel- en veerkrachtplan. Een wettelijke limiet op contante betalingen is opgenomen in het Raadsuitvoeringsbesluit voor het Nederlandse Herstel en Veerkrachtplan (HVP), de deadline om deze maatregel uit te voeren staat op 31 maart 2025.
De brief bevat diverse scenario’s om het wetsvoorstel Plan van Aanpak Witwassen voort te zetten. De ministers willen met de limiet op contante betalingen witwassen door criminelen aanpakken, gezien hun neiging om grote sommen contant geld te gebruiken.
De verplichtingen in het HVP maken een verdere uitstel van de invoering onmogelijk.
De ministers geven de voorkeur aan het voorlopig doorvoeren van alleen de limiet op contante betalingen via een nota van wijziging, om zo de mogelijke korting van 600 miljoen euro te voorkomen.
Andere maatregelen uit het wetsvoorstel worden meegenomen in het implementatietraject van het Europese AML-pakket (Anti-Money Laundering and Countering the Financing of Terrorism, AML/CFT), waarbij vier mogelijke scenario’s zijn uitgewerkt voor het vervolg van het wetsvoorstel.
De overige maatregelen uit het wetsvoorstel Plan van aanpak Witwassen, zoals gezamenlijke transactiemonitoring, worden bij dit scenario meegenomen in het implementatietraject van dat pakket.
In totaal zijn vier mogelijke scenario’s uitgewerkt voor het vervolg van dit wetsvoorstel.
Het Europese wetgevingsproces rondom het AML-pakket is nog niet afgerond, de stemming van het Europees Parlement staat gepland op 24 april 2024.
Europese landen hebben drie jaar de tijd om het wettenpakket te implementeren, waarna de regelgeving in het voorjaar van 2027 van toepassing wordt. De ministers zijn van plan om hierover in gesprek te gaan met de Kamer tijdens het Commissiedebat op 24 april aanstaande.