Economie

Spanning in Midden-Oosten stuwt gasprijzen verder omhoog

16-04-2024 14:17

Gasfabriek
Shutterstock.

Redactie, TPO, 16 april 2024 – Door de toenemende onrust in het Midden-Oosten is de Europese gasprijs opnieuw gestegen, meldt het ANP. Deze toegenomen spanningen kunnen mogelijk leiden tot verstoringen in de gasleveringen uit de regio.

Vorige week steeg de prijs al aanzienlijk vanwege de dreiging toen van een directe aanval door Iran op Israël.

Aanval

In de nacht van zaterdag op zondag voerde Iran een aanval uit, waarbij honderden drones en raketten op Israël werden gelanceerd. De meeste van deze projectielen werden echter onderschept.

Ondanks oproepen van Europese en Amerikaanse zijde aan Israël om een escalatie van het conflict te vermijden, stellen Israëlische functionarissen echter dat het land geen andere optie heeft dan te reageren op de Iraanse aanval.

Gasprijs

Op de toonaangevende gasbeurs in Amsterdam steeg de gasprijs dinsdagochtend met bijna 3 procent tot 32 euro per megawattuur. Wat het hoogste niveau sinds afgelopen januari betekent.

Vanaf afgelopen donderdag is de gasprijs met ongeveer 18 procent gestegen, omdat handelaren toenemende geopolitieke risico’s, zoals mogelijke verstoringen van leveringen als gevolg van Russische aanvallen op de Oekraïense energie-infrastructuur.