ThePostOnline

Groningenveld definitief dicht: overweldigende meerderheid Eerste Kamer stemt voor

17-04-2024 08:49

Gas Groningen
Shutterstock.

Redactie, TPO, 17 april 2024 – De Eerste Kamer heeft met een overweldigende meerderheid ingestemd met de wet die de definitieve sluiting van het Groningengasveld regelt, meldt het ANP.

JA21, Forum voor Democratie en 50PLUS stemden tegen, terwijl de rest van de senaat zich achter deze historische beslissing schaarde.

Economisch voordeel versus aanzienlijke problemen

Met deze wet komt er een einde aan decennia van gaswinning die Nederland weliswaar economisch voordeel bracht, maar ook aanzienlijke problemen veroorzaakte in de regio. En dan met name door aardbevingen en schade aan huizen.

De aanloop naar de stemming kende de nodige onrust. De VVD, gesteund door enkele andere fracties, vroeg om meer tijd voor vragen over de gevolgen van de sluiting, terwijl het kabinet juist aandrong op spoed.

Na de goedkeuring in de Tweede Kamer drong staatssecretaris Hans Vijlbrief er bij de Eerste Kamer op aan om de wet snel te behandelen. Ook de VVD gaf later aan het proces niet verder te willen vertragen.

 

Onveilige omstandigheden rondom de gaswinning

Tijdens het debat in de Eerste Kamer werd er door sommige partijen bezorgdheid geuit over de leveringszekerheid van gas in de komende jaren, met name nu Nederland geen gas meer importeert uit Rusland vanwege geopolitieke spanningen.

Echter, een parlementaire enquêtecommissie die het gasdossier heeft onderzocht, concludeert dat deze discussie over leveringszekerheid vaak als een afleidingsmanoeuvre werd gebruikt.

Het is een feit dat de gaskraan uiteindelijk moest worden gesloten vanwege de onveilige omstandigheden rondom de gaswinning, zoals bevestigd tijdens het debat door staatssecretaris Vijlbrief.