Binnenland

‘s-Gravendeel: asielschip gaat komende maand 180 asielzoekers huisvesten

18-04-2024 18:02

Asielzoekers
Yanosh Nemesh / Shutterstock.com

Redactie, TPO, 18 april 2024 – In het Zuid-Hollandse ‘s-Gravendeel zal halverwege mei een schip aanmeren om 180 asielzoekers te huisvesten, meldt het ANP.

Het schip blijft volgens gemeente Hoeksche Waard tot het einde van het jaar in de haven liggen, vlakbij een bestaand asielzoekerscentrum.

Uitbreiding azc ‘s-Gravendeel

Het uiteindelijke doel is dat de mensen die op het schip verblijven, later naar het azc kunnen verhuizen. Tegelijkertijd wordt het asielzoekerscentrum aan de Kilweg in het najaar uitgebreid met 400 extra bedden.

Dit stond eigenlijk al gepland voor eind 2022, maar de uitvoering ervan heeft vertraging opgelopen. De bouwplannen zijn inmiddels uitgebreid, waardoor er vanaf het nieuwe jaar plaats zal zijn voor 550 asielzoekers in plaats van de oorspronkelijke 500.

Met dit nieuwe aantal zou de gemeente Hoeksche Waard voldoen aan het verplichte aantal opvangplekken, zoals bepaald in de spreidingswet.

Tekort aan opvangplekken

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) dringt al lange tijd aan bij gemeenten voor meer opvangplekken. Demissionair staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Eric van der Burg (VVD), benadrukte maandag de dringende behoefte: vóór 1 juli zijn er met spoed 12.000 extra bedden nodig.

Ondertussen verblijven al wekenlang meer mensen dan de afgesproken 2000 in aanmeldcentrum in Ter Apel, wat resulteert in een overtreding waarvoor het COA een boete van 15.000 euro kan krijgen. De boeteteller loopt inmiddels op naar 645.000 euro.