Achtergrond

Joodse studentenvereniging Rotterdam komt ‘in het geheim’ samen voor eerste Sederavond

23-04-2024 19:05

Joodse studenten komen 'in het geheim' samen voor de viering van Sederavond, foto @Jewish Student Association Rotterdam

Zamire Willems, TPO, 23 april 2024 – Een rijkelijk gevulde tafel vol koosjere gerechten, wijn en druivensap tonen een traditionele, feestelijke Sedermaaltijd en het begin van het acht dagen durende Joodse Pesachfeest.

Na maanden van voorbereiding is Jewish Student Association Rotterdam van de Erasmus Universiteit Rotterdam erin geslaagd om maandag op een ‘geheime’ locatie een Sederavond te organiseren. Het mag geen ‘topgeheim’ genoemd worden, maar gezien het alsmaar toenemende antisemitisme (ook op de campus) en de daardoor aanwezige beveiliging op de locatie, heeft de vereniging doelbewust geen ruchtbaarheid gegeven aan de feestelijke avond.

Beveiligde locatie

“Hiermee bewijzen we dat we blijven doorgaan, ondanks alle haat en uitdagingen om op de Joodse manier te kunnen leven. In plaats van uit elkaar te gaan en verdeeld te raken, komen we juist samen”, zegt ‘Rose’ (19), bestuurslid van Jewish Student Association Rotterdam. Met het oog op mogelijke antisemitische intimidaties, bedreigingen en aanvallen wil ‘Rose’ in het artikel anoniem blijven.

“Hiermee bewijzen we dat we blijven doorgaan, ondanks alle haat en uitdagingen om op de Joodse manier te kunnen leven.”

Kort voor aanvang van de Sederavond gaan er tal van emoties door haar heen. De avond is tot in de puntjes voorbereid en aan ieder detail is gedacht. Naast de nodige spanning en voorpret is er ook enige mate van onzekerheid over het verloop van de allereerste Sederavond van de studentenvereniging, die in september 2023 het licht zag, een maand voor de pogrom door de Palestijnse terreurorganisatie Hamas op Israël 7 oktober.

Bovendien gaan, door het toenemend antisemitisme in ons land, alle stappen voor de feestelijke avond gepaard met de nodige voorzichtigheid en veiligheidsmaatregelen. In samenwerking met gemeente Rotterdam en de politie is de locatie zelfs beveiligd. ‘Rose’: “Uiteindelijk zijn we dankbaar en trots dat we – zeker in deze tijd – zo’n evenement kunnen organiseren. We zijn de gemeente en politie erg dankbaar.”

‘We willen dat iedereen zich veilig voelt’

De avond is alleen toegankelijk voor Joodse leden van de studentenvereniging en een enkele ouder, gezien Sederavond toch als eerste een familiegebeuren is. Maar het gros van de in totaal 40 aanwezigen betreft buitenlandse studenten, die deze avond voor even elkaars familie zijn.

“Op andere momenten nodigen we graag iedereen uit om onze cultuur te ontdekken, maar Sederavond is echt een gesloten evenement. Ook omdat we willen dat iedereen zich tijdens deze voor Joden zeer speciale avond, veilig voelt”, aldus ‘Rose’.

Het bleek overigens nog een hele uitdaging om een geschikte locatie te vinden. Veel restaurants en evenementenlocaties wilden volgens haar niet meewerken, omdat de vereniging zelf voor een koosjere maaltijd zou zorgen. Gemeente Rotterdam bleek wel erg welwillend om de studenten te helpen en kwam al vrij snel met een geschikte, veilige locatie.

“We zijn zelfbewuster dan voorheen, verenigd in ons verdriet en de kracht dat we ons niet de grond in laten stampen.”

Krachtig gevoel

De Sederavond gaat volgens de Joodse studente gepaard met een dubbel gevoel: ”Aan de ene kant zijn we in rouw, verdrietig en wachten we op de thuiskomst van de laatste 133 gijzelaars in Gaza. Maar aan de andere kant is het ook mooi om te zien hoe krachtig we zijn in het samenkomen, ondanks wat er gaande is. We zijn zelfbewuster dan voorheen, verenigd in ons verdriet en de kracht dat we ons niet de grond in laten stampen. Er is veel emotionele energie, die ervoor zorgt dat onze manier van denken verandert.”

Aan het eind van de eerste Sederavond is ze euforisch over het verloop ervan: “Het was zó mooi! Iedereen heeft genoten. Het was erg krachtig om zoveel jonge, Joodse mensen bij elkaar te zien en ook heel veel nieuwe gezichten”, zegt ‘Rose’ enthousiast.

“Het was erg krachtig om zoveel jonge, Joodse mensen bij elkaar te zien.”

Jewish Student Association Rotterdam telt inmiddels 113 leden, met een verscheidenheid aan culturen, wat zich meer dan ooit tijdens Seder openbaarde. “We lezen allemaal dezelfde verhalen en zingen dezelfde liederen uit het boek, de Haggada. Maar niet iedere cultuur gebruikt dezelfde melodie voor een lied en ook worden niet alle traditionele rituelen op dezelfde wijze uitgevoerd, dat was zo verrijkend om mee te maken!”, sluit een zeer vrolijk gestemde ‘Rose’ af.

De voornaam en achternaam van het geanonimiseerde bestuurslid ‘Rose’ is bekend bij de redactie van TPO.