Politiek

PVV is ‘absoluut’ van plan om de wet voor middenhuur te steunen

23-04-2024 17:34

Margaret Polinder / Unsplash

Redactie, TPO, 23 april 2024 – PVV’er Barry Madlener verklaart dat de PVV “absoluut” van plan is om een omstreden wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge te steunen, meldt ANP.

Deze wet regelt dat honderdduizenden woningen uit de vrije sector zullen overgaan naar de middenhuur, waardoor de huurprijzen zullen dalen.

Steun PVV cruciaal

De steun van de PVV is cruciaal voor het slagen van de wet, maar maandag was Madlener nog niet zeker van de steun binnen zijn fractie. Hij wilde het eerst dinsdag bespreken.

Daarnaast zei hij maandag dat de steun afhankelijk is van de voorstellen om de wet aan te passen. Madlener ziet niet in alle amendementen een verbetering van de wet.

Verdeeldheid formatietafel

Het wetsvoorstel zorgt voor verdeeldheid onder de vier partijen aan de formatietafel. Naast de PVV neigt ook NSC naar steun, maar de VVD en BBB zijn fel tegen. Zij vrezen dat het minder aantrekkelijk wordt om huizen te verhuren en dat verhuurders hun panden zullen verkopen, wat kan leiden tot krimp in de huursector.

Hoewel er aan de formatietafel geen afspraken zijn gemaakt over het wetsvoorstel, ligt de beslissing nu bij de Kamer. Madlener benadrukt dat het belangrijk is om huurders te beschermen. De PVV zal daarom een afweging maken tijdens het debat woensdag en de stemming op donderdag.