Buitenland

VK begonnen met uitvoering Rwandaplan: eerste asielzoekers vastgezet voor uitzetting

01-05-2024 14:44

VK Premier Rishi Sunak

Redactie, TPO, 1 mei 2024 – De Britse autoriteiten zijn begonnen met het vastzetten van immigranten die naar Rwanda worden gestuurd, dat laat de Britse regering woensdag weten, meldt het ANP.

De eerste gedwongen uitzettingen staan gepland voor komende juli, de eerste groep immigranten bevindt zich inmiddels al in detentie.

Rwandaplan moet komst illegalen afschrikken

Vorige week heeft het Britse parlement een wet goedgekeurd die het mogelijk maakt om illegale immigranten uit te zetten naar Rwanda. Volgens deze wet mogen migranten in Rwanda blijven als ze daar een succesvolle asielaanvraag indienen. Echter, ze mogen niet terugkeren naar het Verenigd Koninkrijk. Het plan stuit op kritiek van onder meer de Verenigde Naties en mensenrechtenorganisaties.

Dit jaar zijn meer dan 7500 migranten in Engeland gearriveerd door vanuit Frankrijk met bootjes het Kanaal over te steken. De Britse regering hoopt met het Rwandaplan de komst van meer mensen af te schrikken.

Premier Rishi Sunak beschouwt het terugdringen van illegale immigratie als een van zijn prioriteiten, mogelijk om kiezers te winnen, aangezien zijn Conservatieve Partij al geruime tijd laag scoort in de peilingen. Donderdag vinden lokale verkiezingen plaats en later dit jaar volgen waarschijnlijk parlementsverkiezingen.

5700 migranten

De Britse regering verwacht dit jaar 5700 migranten naar Rwanda uit te zetten. Het is echter de verwachting dat mensenrechtenorganisaties de gedwongen uitzettingen via de rechtbank zullen proberen tegen te houden, zoals eerder gebeurde vorig jaar toen het Britse hooggerechtshof de uitzettingen op basis van de toenmalige situatie blokkeerde.

Dinsdag meldden Britse media dat een asielzoeker vrijwillig naar Rwanda was uitgezet, los van het Rwandaplan. Zijn asielaanvraag in het Verenigd Koninkrijk was afgewezen, en hij vertrok maandag met een commerciƫle vlucht naar Rwanda. Daar ontving hij naar verluidt een vergoeding van maximaal 3000 pond (ongeveer 3500 euro).