Buitenland

EU tekent 3-jarige migratiedeal met Libanon voor 1 miljard euro

03-05-2024 11:59

Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. Bron: Alexandros Michailidis via Shutterstock

Redactie tie, TPO, 3 mei 2024 – De Europese Unie (EU) ondersteunt Libanon de komende drie jaar met een hulppakket van 1 miljard euro, gericht op het bevorderen van stabiliteit in het Midden-Oosten, meldt het ANP.

In ruil voor Europese steun zal Libanon zich inspannen om migranten tegen te houden, in een poging om de migratiedruk te verminderen.

Voortzetting reeks migratiedeals

Dit financiële steunpakket is bedoeld om de Libanese economie te versterken, hervormingen aan te moedigen, de kwaliteit van onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren, en om grenscontroles te versterken.

De EU zet hiermee haar reeks migratiedeals voort, nadat soortgelijke overeenkomsten al met Turkije, Tunesië, Mauritanië en Egypte waren gesloten.

De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft beloofd om het Libanese leger en andere veiligheidstroepen te ondersteunen door middel van materiële bijstand en training voor grenscontroles.

Deze toezegging vond plaats tijdens een gezamenlijke persconferentie met de Libanese premier Najib Mikati en de president van Cyprus, Nikos Christodoulides, in Beiroet.

 

Zorgen om gevolgen grote vluchtelingenpopulatie

De situatie in Libanon, waar anderhalf miljoen vluchtelingen uit Syrië en 210.000 gevluchte Palestijnen verblijven, wordt steeds onhoudbaarder. Deze grote vluchtelingenpopulatie zorgt voor toenemende bezorgdheid in de EU over regionale instabiliteit en een mogelijke toename van de vluchtelingenstroom naar Europa.

De Europese leiders benadrukken het belang van een staakt-het-vuren tussen Israël en de Palestijnen in de Gazastrook, gezien de impact van het conflict op de veiligheid van Libanon en Israël.

De recente escalatie van geweld tussen Israël en Hezbollah, die actief is vanuit Zuid-Libanon, draagt bij aan de kwetsbaarheid van de regio en heeft directe implicaties voor de EU.

Lees ook: VS: actie tegen Israël door Internationaal Strafhof schaadt kans op staakt-het-vuren