Pim Fortuyn: ’22 jaar na de moord op deze flamboyante politicus is zijn gedachtegoed levendiger dan ooit’

06-05-2024 13:32

Pim Fortuyn, screenshot YouTube

Zamire Willems, TPO, 6 mei 2024 – Het gedachtegoed van Pim Fortuyn is 22 jaar na de moord op deze flamboyante politicus nog altijd springlevend, wellicht zelfs levendiger dan ooit.

Zijn visie, uitgesproken mening, zichtbare zorgen en temperamentvolle kijk op (sociaal) maatschappelijke vraagstukken, zoals asiel, migratie, zorg, onderwijs, criminaliteit en Fortuyn’s kritiek op de destijds gevestigde politiek-bestuurlijke orde, passen nagenoeg feilloos in de wereld van nu.

Jonge Fortuynisten

Het mag opvallend genoemd worden dat zijn gedachtegoed een hele nieuwe generatie aanspreekt, jongeren die ten tijde van Fortuyn nog niet eens geboren waren.

Binnenkort publiceert TPO een interview met Stef Kleine Staarman (20), voorzitter van de ‘Jonge Fortuynisten’ (JF), die de ooit in juli 2002 opgerichte Nederlandse politieke jongerenorganisatie nieuw leven inblaast als denktank.

‘Zijn analyse was kaarsrecht’

Of het inmiddels steeds verder polariserende Nederland er anno 2024 anders zou hebben uitgezien als milieuactivist Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, zijn kans niet had gezien om deze politieke moord te plegen? Wie zal het zeggen. Wel kunnen we stellen dat veel van Fortuyn’s zorgen zijn uitgekomen.

Om Rob Oudkerk die, net als mede-PvdA-prominenten Wouter Bos en Felix Rottenberg jaren na de moord zijn eigen falen op het gebied van immigratie en integratie erkende, maar eens te citeren: “Fortuyn had gewoon gelijk, zijn analyse was kaarsrecht.”

Selectie TPO-opiniestukken

TPO publiceerde de afgelopen jaren meerdere opiniestukken over Pim Fortuyn, waaronder:

Syp Wynia (2022) – Twintig jaar na Pim Fortuyn zijn veel thema’s hetzelfde gebleven

Wierd Duk (2017) – Wat Wierd Duk in 2002 van de hetze tegen en moord op Fortuyn vond (en u niet mocht lezen)

Bas Paternotte (2012)Het ABC van Pim Fortuyn

Sid Lukassen (2018) – Fortuyn leefde nog in naïef tijdperk, met het woord alleen redden we het nu niet meer