Binnenland

COA betaalt Westerwolde 52.000 euro extra aan dwangsommen, totaal bijna 1 miljoen euro

08-05-2024 13:43

Ter Apel
Henk Vrieselaar/Shutterstock

Redactie, TPO, 8 mei 2024 – Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) moet een extra dwangsom van 52.000 euro betalen aan gemeente Westerwolde, vanwege het overschrijden van het maximum aantal asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel.

Dit bedrag komt bovenop de oorspronkelijke som, zoals bevestigd door een woordvoerder van het COA, meldt het ANP.

Periode van 2 tot en met 8 maart

Ter Apel valt onder gemeente Westerwolde, die veel overlast ervaart van asielzoekers die in het aanmeldcentrum verblijven. Begin dit jaar spande de gemeente een kort geding aan tegen het COA, wat resulteerde in een uitspraak waarbij het COA met ingang van 23 februari voor iedere dag dat het meer dan 2000 asielzoekers zou opvangen, een dwangsom van 15.000 euro opgelegd zou krijgen. Wel met een daaraan verbonden maximum van 1,5 miljoen euro.

Het COA en de gemeente waren het niet eens over het aantal aanwezige asielzoekers dat werd geteld in de periode van 2 tot en met 8 maart. Het COA beweert dat het aantal onder de 2000 lag.

Echter, de gemeente houdt vast aan het criterium, waarbij asielzoekers die ‘s avonds naar een nachtopvanglocatie worden gebracht en ‘s ochtends terugkeren, ook worden meegeteld.

Om deze reden hebben ze nu afgesproken dat het COA de dwangsom betaalt voor de helft van deze periode, wat neerkomt op drieƫnhalve dag.

Totaal aan dwangsommen inmiddels 982.500 euro

Na 8 maart is het aantal asielzoekers volgens officiƫle cijfers niet meer onder de 2000 gedoken. Hierdoor blijft de dwangsom zich opstapelen, en met de extra 52.500 euro staat het bedrag nu tot en met dinsdag op 982.500 euro.

De gemeente Westerwolde benadrukt dat het niet waarschijnlijk lijkt dat de aantallen op korte termijn onder de 2000 zullen komen. Ze wijzen erop dat er dringend behoefte is aan extra opvangplekken in gemeenten om deze situatie aan te pakken.